Újraindul a Varga animációs filmklub

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A múlt évben a budai Lucia Laura Caféban működő animációs filmklub kinőtte helyét. A klubesték többszáz fős érdeklődőtábora bebizonyította, hogy az animációnak, mint műfajnak létjogosultsága, sőt súlya van. Másképp fogalmazva "van filmélet az amerikai Disney és a távol-keleti Pokémon között" - állítja Erkel András, a nemzetközi hírnevű és többszörös díjnyertes Varga Stúdió igazgatója.

A filmklub május végéig minden szerdán este 8-tól várja az érdeklődőket, ahol az egy-másfél órás vetítések után rendezőkkel, szakértőkkel lehet majd beszélgetni a látottakról. A bemelegítés után a Varga ismét Magyarországon egyedülálló filmkönyvtárából csemegézik: nemzetközi animációs fesztiválok díjnyertes filmjei, és olyan alkotók és műhelyeik mutatkoznak be, mint például Jan Svankmajer, Otto Messmer, Bob Godfrey, és Bill Plympton. A kiemelkedő alkotók, stúdiók, egy-egy ország legjobb filmjeinek bemutatása mellett tematikus esteket is terveznek: például aFilm Noir vagy az erotika szerepe az animációban.

Az évadnyitó vetítésen, március 20-án, válogatás pereg majd a filmklub első évadjának legnépszerűbb rövidfilmjeiből. láthatók lesznek fesztivál-, Emmy-, sőt Oscar-díjas hírességek, Joanna Quinn, Mary Newland, Brad Bird, Cordell Barker, az Aardman Stúdió, valamint Gary Larson művei. A Klasky Csupó stúdió eredeti, 1990-ben készült Simpson-ja is látható lesz, illetve a magyar Pál Balázs többszörös díjnyertes, Rambo 13 című klipje. A vetítés után Varga Csabával, a cég egyik alapítójával, jelenleg kreatív igazgatójával lehet majd kötetlenül beszélgetni.

Március 27-én este 8 órakor visszatekintést láthat a közönség az animáció hőskorára. A programban szerepel egy válogatás az amerikai Winsor McCay (1869-1934) filmjeiből, ezt követően pedig az igen különleges látásmódú kanadai Norman McLaren (1914-1984) legnépszerűbb filmjei kerülnek a vászonra.

Korábban:
Varga animációs fesztivál

Ajánlat:
Varga Holdings

Fórum:
A hetvenes, nyolcvanas évek rajzfilmjei