Bánk bán- és Hídember-bemutató az Urániában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az operafilmhez hasonlóan az Urániában tartják a Hídember című film országos bemutatóját is, április 8-án. Az alkotást április 11-ig csak itt vetítik.

Április 16-án, a holokauszt-emléknapon mutatják be a magyar zsidók ezreit megmentő Giorgio Perlascáról készült, Egy igaz ember című filmet. Április 17-től 20-ig az Uránia ad otthont az első alkalommal megrendezendő néprajzi, antropológiai témájú filmek bemutatójának, a Dialektus fesztiválnak. A mustra díjkiosztóját 19-én tartják. Április 20-án a Chacho rom című magyar játékfilm műsoros bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

Az 1999-ben bezárt Rákóczi úti vetítőhelyen már csak néhány belsőépítészeti munka várat magára. A napokban teszik le a díszmárvány burkolatot az aulában, hamarosan a helyükre kerülnek a nézőtér bársonyülései és a technikai berendezések. A vetítővásznakat, amelyeket Németországban vásároltak, március közepétől erősítik fel a mintegy 500 nézőt befogadó díszteremben és a két kamarateremben.

A Rákóczi úti Uránia mozi átalakítását, felújítását 2001. júniusában kezdték el. A valamivel több mint 1 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciót az eredeti tervek szerint már a múlt év végére befejezték volna, ám az építkezés során a talajból termálvíz tört fel, s ez késleltette a munkálatokat - közölte Cselényi László, a nemzeti mozi üzemeltetésére alapított közhasznú társaság vezetője.