Hollywood a hősökben hisz

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Pókember, a szuperhős, akire szükség van

Sokan úgy gondolták, hogy a szeptember 11-i események alapjaiban fogják megváltoztatni a hollywoodi filmipart. A terrortámadást követően számos film bemutatóját elhalasztották, illetve már tervbe vett film projekteket süllyesztettek el a fiókba a mozikban szereplő terrorjelenetek miatt.

A terrortámadást követően nemcsak a forgalmazók, de a sztárok is megijedtek. A hollywoodi színészek többsége egy ideig nem volt hajlandó elhagyni a biztonságos Los Angelest. Ez elsősorban a New York-i székhelyű televízióshow-kat érintette érzékenyen. Még David Lettermannak is úgy kellett "összefogdosnia" vendégeit az egyébként a sztárok számára hatalmas publicitást jelentő műsorához.

A szórakoztatóiparban eluralkodott pánikhangulat azonban nem tartott sokáig, és hamarosan megszólaltak azok a hangok is, amelyek azt követelték, hogy Hollywoodban minden térjen vissza a régi kerékvágásba. A gyors visszarendeződés hívei arra hivatkoztak, hogy az embereknek ezekben a vészterhes időkben is szükségük van azokra a filmekre, amelyek menekülést jelenthetnek számukra a rideg valóságból. "A közönség szórakozni akar, mert egy kis időre meg akar szabadulni az esti híradók borzalmaitól" - nyilatkozta az egyik vezető filmstúdió munkatársa.

Hollywood hamar rájött, hogy a közönséget akkor szolgálja ki legjobban, ha elkezd hősöket gyártani, akik a gonosz legyőzésével azt a hitet erősítik az emberekben, hogy Amerikát nem győzhetik le ellenségei. A terrortámadást követően a videotékákat elárasztották az emberek, és mind olyan filmeket akartak kikölcsönözni, amelyben a gonosszal való leszámolás után a jó győzedelmeskedik. A függetlenség napja vagy a Drágán add az életed videokazetták népszerűsége pedig beindította a hollywoodi gépezetet, ahol a szuperhősök és a háborús filmek kerültek előtérbe.

A nagy amerikai filmstúdiók közül szinte mindegyik útjára bocsát a közeljövőben egy olyan fantasztikus filmet, amelyben egy a képregényekből ismert szuperhős a világ, de minimum Amerika megmentésére siet. A filmvásznon leghamarabb Pókember tűnik fel, de hamarosan a Macskanő, az X-Men 2. és a Hulk mozi is elkészül. Minden amerikai kedvence, Superman is hamarosan visszatérhet a filmvászonra. A sokat halasztgatott projektet a Warner Bros. illetékesei minél hamarabb tető alá akarják hozni.

A szuperhősök mellett a hétköznapok hőseiről, a katonákról sem feledkezett meg az álomgyár. A legnagyobb sztárok (Mel Gibson, Nicolas Cage vagy Tom Cruise) álltak csatasorba, hogy szereplésükkel garantálják a háborús eposzok sikerét.

A "háborús hullám" már elkészült darabjának, a Sólyom végveszélyben című Ridley Scott-filmnek a hatalmas bevétele egyelőre a hollywoodi nagyokosokat igazolja, sőt úgy tűnik, a tengerentúli kritikusok is ünnepelve üdvözlik a hős amerikai katonákat előtérbe állító filmeket.

Korábban:
Hollywoodban még mindig férfiuralom van

Ajánlat:
A Sólyom végveszélyben című film honlapja

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
Griffin: A háború katonái

Fórum:
Te még nem unod a paranoiás-háborús rémisztgetést?