Hollywoodban még mindig férfiuralom van

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Jolie, az első igazi női akcióhős

A felmérés alapján a 20 legnagyobb sztár közé Julián kívül egyetlen színésznőnek sem sikerült bekerülnie, sőt a legjobb 50 között is mindössze 12 hölgyet találni. Roberts mögé Meg Ryan (83,77) és Jodie Foster (81,80) állhatott fel a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára. A nők mezőnyében tavalyi helyezéséhez képest Agelina Jolie (79,39), Jennifer Lopez (73,68) és Catherine Zeta-Jones javított számottevően, míg leszállóágba kerülta szakemberek szerint Winona Ryder (65,79), Sharon Stone (59,21), Meryl Streep (65,79) és Barbra Streisand (65,13).

Streep és Streisand karrierjének hanyatlása is alátámasztja azt a tényt, hogy míg a férfiak őszülő halántékkal is vonzóak maradnak a producerek számára, addig a 40 év feletti színésznők számára szinte semmi kibontakozási lehetőséget nem adnak a forgatókönyvek. 2001-ben erre az állításra csak Sissy Spacek tudott rácáfolni, aki az In the Bedroom című filmben nyújtott alakításával hatalmas kritikai sikert aratott. Az álomvárosban azonban a pozitív kritika nem minden, hiszen a filmstúdióknak igazi sikerfilmekre van szükségük, amelyekben, úgy tűnik, nincs helyük a középkorú színésznőknek.

Egy 2000-ben készült felmérés szerint a filmipar összes szerepéből 62 százalék íródott férfiszínészre, és a fennmaradó női szerepek mindössze 26,2 százalékát szánták 40 éves vagy annál idősebb színésznőnek.

Az álomváros szakemberei azonban bizakodnak. "A közönség mindig nyitott lesz a szórakoztató és izgalmas történetekre, és egyre kevésbé zavarja, ha ezeknek az alkotásoknak nő a főszereplője. Itt van például Julia Roberts, csinálhat akármit, az emberek megnézik. Az egyetlen műfaj, az akciófilm műfaja az, ahol még mindig kockázatos vállalkozás nőre bízni a főszerepet. Bár Angeline Jolie a Tomb Raider sikerével bebizonyította, hogy a jövőben ez a terület is megnyílhat a színésznők számára" - nyilatkozta egy filmértékesítési szakember.

Korábban:
Egyre nagyobb sztárok a fekete színészek

Ajánlat:
Angelina Jolie rajongói oldal

Nem hiányzik a könyvespolcáról?
101 dolog, amit jó lett volna tudni a nőkről

Fórum:
Ki a legszebb külföldi színésznő?