Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Egy csodálatos elme
Színes, feliratos amerikai film

A magyar mozikba is megérkezett az idei év egyik legtöbb kritikai elismerést begyűjtő filmje. Az Egy csodálatos elme 8 Oscar-jelöléssel büszkélkedhet, és értékes díjakat nyert a Golden Globe- és Bafta-díjátadókon is.

A film forgatókönyve a még mindig élő Nobel-díjas matematikus-közgaszdász, John Forbes Nash Jr. életrajzi regényén alapul. A történet kezdetén, 1947-ben Nash egy Nyugat-Virginiából származó rejtélyes, fiatal zseniként érkezik a Princeton Egyetemre. Az Egy csodálatos elme az ezt követő 47 év történetét foglalja össze, egészen a főhős 1994-ben elnyert Nobel-díjáig.

A Russell Crowe alakította Nash rendkívül törékeny személyiség. Zseniális gondolkodó, ám életét megkeserítik skizofrén képzelgései, amelyek miatt karrierje, szakmai tekintélye is veszélybe kerül. A szerelem ereje azonban átsegíti a nehézségeken, és visszanyerve régi énjét tovább folytatja korszakalkotó munkásságát.

Amerikai rapszódia
Színes, szinkronizált és feliratos amerikai film

Gárdos Éva rendező szüleinek ajánlja önéletrajzi ihletésű filmjét, az Amerikai rapszódiát. A történet szerint Magyarországon a kommunista diktatúra idején egy család elkeseredett lépésre szánja el magát. Szökni készülnek, ám vakmerő tervük tragikus véget ér: az éjszaka sötétjében sikerül ugyan átsurranniuk a fegyveresek által őrzött határon, a szabadságért azonban nagy árat kell fizetniük, mert kislányuk véletlenül Magyarországon marad.

A kislány, Zsuzsa vidékre kerül, ahol egy házaspár megszereti és felneveli. Hat év múlva azonban a család újra egyesülhet: Zsuzsa Amerikába megy a szülei után. A kislány nehezen illeszkedik be új környezetébe, és tinédzserként komoly konfliktusba kerül anyjával, aki nehezen érti meg lánya szenvedését és haza vágyódását. Apja segítségével végül hazalátogat, hogy találkozzon "magyar szüleivel" és nagyanyjával. Budapesti kirándulása segít a lánynak feldolgozni múltját, és esélyt ad neki, hogy újrakezdhesse életét a tengerentúlon.

Senkiföldje
Színes, feliratos bosnyák-francia-angol film

Danis Tanovic filmjében egészen közelről, a lövészárkok széléről figyelhetjük az értelmetlen háború borzalmait. Szerbek és bosnyákok gyilkolják egymást, miközben a békefenntartók tétlenül figyelik az eseményeket. Ciki és Ninó egy lövészárokban találkozik össze. Egyik bosnyák, másik szerb, a két oldalról célba vett árokból azonban csak együtt menekülhetnek meg. Az egymás iránt érzett gyűlölet csak egy pillanatra enyhül. A szőke lány, akit mindketten ismernek, nem törölheti ki agyukból a háborút. A fegyverek pedig kéznél vannak, és ha már ott vannak, használják is őket. Két halottal több vagy kevesebb, nem számít senkinek.

Tanovic két javíthatatlan antihőse mellett színes karakterek sorát vonultatja fel. Az idealista francia őrmester, a karrierista angol haditudósító vagy az akkurátus német bombaszakértő kiválóan asszisztálnak az egyre abszurdabbá váló eseményekhez. A filmben feltűnik a híres angol karakterszínész, Simon Callow is, akinek pojácaként viselkedő ezredese, hírnevének megőrzése érdekében gondolkodás nélkül feláldoz egy embert.

A Senkiföldje idén elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe-díjat, és ugyanebben a kategóriában Oscar-díjra is jelölték.

13 kísértet
Színes, feliratos amerikai horrorfilm

A 13 kísértet az 1960-ban készült azonos című William Castle-mozi feldolgozása. A film véget vet a jó szellemekről szóló dajkameséknek, és ennek a film főhőse, Arthur Kriticos örül a legkevésbé. Arthur a történet szerint váratlanul megörökli sosem látott, különc és titokzatos bácsikája, Cyrus pompás otthonát. A csupa üveg és acél palota merész vonalvezetésével és tágas belső tereivel a modern építészet csodája. Az új lakók gyanútlanul és ámulva fedezik fel a becses műkincsekkel teli épület megannyi apró titkát, ám eközben a legnagyobb titkot nem is sejtik. A ház ugyanis több egyszerű épületnél, amelyben nem ők az egyedüli lakók. A pincében 12 dühös szellem vár arra, hogy "kimutassa vendégszeretét".

A nem éppen eredeti történet ellenére a film látványvilága lenyűgözheti a horrorrajongókat. A remek speciális effektusok mellett a színészek játékát is dicsérni lehet. A szereplőgárdából a sátáni Cyrust alakító F. Murray Abraham és a film humoros jeleneteiért felelős rapper, Rah Digga emelkedik ki.

Üldözési mánia
Színes, feliratos amerikai filmvígjáték

Donald Sinclair, dúsgazdag Las Vegas-i kaszinótulajdonos elhatározza, hogy boldoggá teszi leggazdagabb szerencsejátékos törzsvendégeit. Kiagyal tehát a számukra egy speciális sporteseményt, egy amolyan "egérfuttatás"-t, amelyre fogadhatnak. Csakhogy a versenyzők ezúttal emberek, akik közül az nyeri a díjként felajánlott 2 millió dollárt, aki a leghamarabb ér egy új-mexikói kisváros csomagmegőrzőjéhez.

Az Üldözési mánia egy hatvanas években rendkívül népszerű műfaj, a sokszereplős üldözéses komédia feltámasztására tesz kísérletet. A mozi jó kezekbe került, hiszen Jerry Zucker számtalan komédiával bizonyította már, hogy ért a mozinézők megnevettetéséhez. Ráadásul a rendezőnek sikerült igazán nagy neveket megnyerni a filmhez, így John Cleese, Rowan Atkinson (Mr. Bean), Jon Lovitz, Whoopi Goldberg és Cuba Gooding Jr. gondoskodik arról, hogy minden poén a helyén legyen. A felhőtlen kikapcsolódásra vágyók jól fognak szórakozni a filmen, sőt azt is megtanulják, hogy nem szabad Kathy Batest visszautasítani, ha az mókust akar ránk sózni.

Angyali szemek
Színes, feliratos amerikai filmdráma

Jennifer Lopez ezúttal egy szerelmi drámával tér vissza a filmvászonra. Az Angyali szemek című filmet az a Luis Mandoki rendezte, aki Ha a férfi igazán szeret és az Üzenet a palackban című filmjével már jó néhány érzékeny lelket megríkatott.

A történet szerint Sharon (Jennifer Lopez) egy utcai támadás során ismeri meg a rejtélyes Catchet (James Caviezel). A férfi megmenti a nőt, és ez elegendőnek bizonyul, hogy egymásba szeressenek. Ám románcukat megzavarja, hogy Catch nem hajlandó semmit elárulni múltjáról, ráadásul a nőnek még brutális apja okozta gyermekkori traumákkal is meg kell birkóznia.

Mell és a Hold
Színes, feliratos spanyol vígjáték

Bigas Luna korábban készült filmjeit közül az Aranyhere után a Mell és a Hold is elérkezett Magyarországra. Luna Sonka, sonka és az Aranyhere című munkáihoz hasonlóan itt is az érzékiség és a szex játssza a főszerepet.

A történet mesélője egy kisfiú, Tete, akit transzba ejtenek a női mellek, és legszívesebben a telihold alatt ábrándozik a világ különös és bizarr dolgairól. Apja szintén álomvilágban él, magát egy római légionárius leszármazottjának tekinti, és fiából is kemény fickót szeretne nevelni. A trenírozást a katalán nemzeti sportnak tartott embertorony-építéssel kezdi. A férfiakból épülő torony csúcsára szánja a kisfiút, akinek se kedve, se tehetsége nincs az efféle próbatételekhez.