Egyre nagyobb sztárok a fekete színészek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Halle Berry az Ezüst Medve-díjjal

A Hollywood Reporter felmérése szerint az utóbbi évhez képest javult a fekete színészek pozíciója. Míg tavaly csak Will Smith tartozott a világ 20 legnagyobb filmsztárja közé, addig 2001-ben Smith mellett Eddie Murphy és Denzel Washington is bekerült az elitbe. A fekete sztárok közül a ranglista alapján még Samuel L. Jackson, Chris Tucker, Martin Lawrence és Chris Rock számít azok közé a színészek közé, akiknek a személyiségére a producerek nyugodtan építhetnek egy filmet.

A fekete színésznők sorsa azonban jóval sanyarúbb. Egyelőre még mindig a már megkopott népszerűségű Whoopi Goldberg az éllovas, mellette csak Halle Berry bír igazi vonzerővel a producerek szerint. Berry kisasszony azonban egyre sikeresebben építi karrierjét, és felváltva vállal szerepet nagy költségvetésű szuperprodukciókban (Kardhal, új James Bond-film) és független filmekben (Monster's Ball). A Monster's Ballban Berry Billy Bob Thorntonnal játszott együtt. A történet szerint Berry egy rab feleségét játssza, aki szerelmi kapcsolatba keveredik egy rasszista börtönőrrel. A provokatív szerep beváltotta Berry hozzá fűzött reményeit. A színésznőé lett a legjobb női alakítás Ezüst Medve-díja Berlinben, sőt az Oscar-gálán akár az aranyszobrocskát is megnyerheti.

Az egyre több fekete sztár ellenére Hollywood még mindig nem mehet biztosra azokkal a filmekkel, amelyben fekete színészek játszanak. Az érzékeny téma miatt egy nevének ellhallgatását kérő producer szerint az Amerikán kívüli, elsősorban az ázsiai piac miatt még mindig kockázatot vállal az a filmstúdió, amely fekete sztárokra alapoz egy mozit.

A hollywoodi szakemberek azonban bizakodnak. Az egyik értékesítési szakember szerint a pozitív változások mintapéldája, hogy végre egy fekete színésznő, Halle Berry is Bond-lánnyá válhatott. Emellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az elmúlt évek legnagyobb filmsikerei között számos olyan film volt, amelynek főszerepét feketék játszották. A Men in Black Will Smithszel, a Penge Wesley Snipesszal vagy a Csúcsformában Chris Tuckerrel már mind a folytatásnál tartanak. A szakember emellett úgy véli, hogy a fekete sztárokkal készülő nagy költségvetésű filmek népszerűsége ellenére továbbra sem számíthatnak nagy nemzetközi sikerre azok a független, kis költségvetésű alkotások, amelyek a fekete kisebbség problémáival foglalkoznak, mivel azok elsősorban az amerikai társadalom visszásságaira világítanak rá, így egy idegen közönség számára kevésbé érdekesek.