Külföldi sztárok Hollywoodban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hollywood történetében mindig is fontos szerepet játszottak a külföldi művészek, így a színészek is, ám igazán nagy sztárrá egy-két kivételtől csak azok válhattak, akiknek az angol volt az anyanyelvük. Ez a tendencia még ma is érvényes, hiszen Hollywood nagy külföldi sztárjai nagyrészt Nagy-Britanniából vagy Ausztráliából származnak. Jelenleg a legnagyobb külföldi csillagnak kétségkívül az új-zélandi Russell Crowe és az ausztrál Nicole Kidman számít, akik alakításuk kritikai sikere mellett komoly bevételeket is elértek az utóbbi években.

A latin hullám a zeneipar mellett Hollywoodot is utolérte. A sokáig az egyetlen latin sztárnak számító Antonio Banderas méltó utódra lelt a szintén Almodóvar kedvenc színészei közé tartozó Javier Bardemben. Bardem tavaly a Mielőtt leszáll az éj című filmért Oscar-jelölést gyűjtött be, és emiatt valószínűleg további szerepekre is számíthat az álomvárosban. Az urak mellett Tom Cruise barátnője, Penelopé Cruz is szépen építgeti hollywoodi karrierjét, hiszen legutóbbi filmje, A vanília égbolt 100 millió dollár feletti bevételt tudhat magáénak.

A spanyol színészek mellett Európából elsősorban a francia sztárokra számítanak Amerikában. Gerard Dépardieau, Jean Reno, Sophie Marceau és Juliette Binoche mellett azonban igazi áttörést senkinek sem sikerült végrehajtania.

A külföldi színészek amerikai sikerét Hollywoodban a közönségnek a friss karakterek iránti folyamatos igényével magyarázzák. Az új arcok között egyre több ázsiai színészt lehet felfedezni. Jackie Chan, Jet Li vagy Chow Yun-Fat hazájukban már hatalmas sztároknak számítottak, ám igazi világsikert csak az álomvárosban forgatott filmjeiknek köszönhetően értek el.

A színészek mellett persze nem szabad elfeledkezni a legnagyobb kasszasikerek felett bábáskodó külföldi rendezőkről. Az olyan direktorok, mint Ridley Scott, Roland Emmerich, Paul Verhoeven, Wolfgang Petersen vagy Tony Scott nem az Egyesült Államokban látták meg a napvilágot, ám az évek során filmjeikkel a hollywoodi igények leghűségesebb kiszolgálóivá váltak.

Korábban:

A tökéletes trió dollármilliókat termel