Greenaway is Magyarországon forgat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Magyarországra érkezett az angol rendező, Peter Greenaway, hogy szereplőket és helyszíneket válasszon a magyar, angol, holland és olasz koprodukcióban készülő legújabb alkotásához, melynek magyarországi résztvevője a Focus Film. A Tulse Luper bőröndjei című, háromrészes mozi felvételei márciusban kezdődnek, a forgatás pedig Budapesten, Luxemburgban, Barcelonában és a szintén spanyol Almérában folyik majd.

A film első részét várhatóan 2003 szeptemberében Velencében mutatják be, de még ugyanabban az évben elkészül a fennmaradó két epizód is. Itthon szombaton kezdődik a szereplőválogatás, lapunk információi szerint elsősorban nem gyakorlott színészeket, hanem markáns karaktereket várnak. Greenaway annyira elégedett volt a Focus-stáb tagjaival, hogy mindhárom rész forgatásához leszerződtette Ágh Mártont művészeti igazgatónak és Flesh Andreát jelmeztervezőknek.

Peter Greenaway neve nem ismeretlen a magyar közönség előtt, hiszen néhány évvel ezelőtt a Titanic fesztivál vendége volt, és számos filmjét vetítették a hazai mozikban. Greenaway képzőművésznek tanult, majd a filmezés világába is belekóstolt. Kezdetben vágóként dolgozott, majd elkezdett rendezni is. Először a strukturalizmus hatása alatt álló, erősen formalista rövidfilmeket készített. - korai rövidfilmek közül hazánkban az Ablakok, a Kedves telefon és a Keresztül a H betűn című alkotásokat vetítették, melyek közül az utóbbi hozta meg számára a nemzetközi elismerést.

Első nagyjátékfilmjét, a Rajzoló szerződését 1982-ben készítette el, melyet Magyarországon is nagy sikerrel vetítettek. Filmjeiben kiemelt jelentőséggel szerepelnek a társművészetek, a színház, a festészet és a zene, s összefoglaló szándékaira jellemző az 1992-es bécsi képzőművészeti kiállítása is, melyre a világ száz leginkább figyelemre méltó tárgyát gyűjtötte össze.

Greenaway tehát nemcsak a film, hanem a képzőművészet terén is sikereket könyvelhet el. Festményei, installációi Európa több országában megfordultak, és a tervek szerint május közepén hazánkban is láthatók lesznek. A MEO Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény egyik alapító tulajdonosa, Kováts Lajos lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Peter Greenaway alkotásait mindenképpen be szeretnék mutatni a hazai közönségnek, ám az még nem körvonalazódott pontosan, hogy a festményekre vagy az installációkra helyezik a fő hangsúlyt