A terror visszatért a filmvászonra

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A szeptember 11-i eseményeket követő "akciófilm-üldözésnek" áldozatul esett filmek közül az új Schwarzenegger-mozi számított a legnagyobb vesztesnek. A Collateral Damage című filmben Arnie egy tűzoltót alakít, aki a családját lemészárló kolumbiai terroristán akar bosszút állni. A film premierjét a terrortámadást követően határozatlan időre elhalasztották, és sok újságíró úgy gondolta a mozit soha nem is fogják bemutatni.

A Schwarzenegger-filmhez hasonlóan járt a Tim Allen főszereplésével készült Big Trouble című filmvígjáték, és az Anthony Hopkinsot és Chris Rockot felvonultató Bad Company című krimi. A filmeket gyártó stúdiók akciójukkal 40-70 millió dollárba került produkciókat tettek dobozba, ráadásul a mozik reklámkampányára költött milliók is kárba vesztek.

A Big Trouble és a Bad Company bemutatásának időpontja továbbra is bizonytalan, ám a Schwarzenegger-filmet február 8-án Amerika szerte elkezdik vetíteni. A premier kihúzhatja a pácból a Warner Bros. stúdiót, amely a megkésett bemutatóval talán visszanyerhet valamit veszteségeiből. Sőt a Collateral Damage akár komoly kasszasiker is lehet, hiszen a terrortámadás óta bemutatott akciófilmek szép anyagi hasznot hoztak alkotóiknak - adta hírül a Yahoo! internetes újság.

Az akciófilmek sikerét sokan azzal magyarázzák, hogy a megrendült biztonságérzetű amerikaiak olyan hősöket akarnak látni, akik elbánnak a terroristákkal. Ennek a reakciónak tudható be, hogy a szeptember 11-ét követő napokban a videotékákban nagy volt a kereslet a Drágán add az életed típusú filmek iránt, amelyekben a rossz fiúk elnyerik méltó büntetésüket.

Az akcióra, hősiességre és bosszúra kiéhezett közönséget pedig nem hagyhatja cserben Hollywood, amelyneknek tiszavirág-életű elhatárolódása az akciófilmektől sokak szerint nem volt más, mint képmutatás. "Azt gondolták, Hollywood felhagy az erőszakos filmek gyártásával? Ugyan már! Hollywood mindent megcsinál, ami eladható" - foglalta össze a történteket az Oscar-díjas Billy Bob Thornton.

Korábban:

New York már felkészült a Pókemberre

Van Damme a terror ellenére akciófilmet forgat

Ajánlat:

A Collateral Damage honlapja

Fórum:

Mik a terorrizmus kiváltó okai?

Könyvajánló:

A terror napja NYC9.11 - Támadás Amerika ellen

A terror percei