A dokumentumfilmek háttérbe szorultak a Filmszemlén

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Böjte József, a szemletanács elnöke az ötnapos programot értékelő sajtótájékoztatón jelezte: a szemletanács javaslatot tesz a főszervezőknek - a Magyar Filmművészek Szövetségének (MFSZ) és a Magyar Mozgókép Közalapítványnak (MMK) -, tegyenek kísérletet meghatározott költségvetési keret kialakítására, hogy idejében és pontosan lehessen tudni, mennyi pénz áll rendelkezésre a következő évi mustrára.

A szemletanács elnöke szerint az is bebizonyosodott, hogy ideje lenne külön szervezni a dokumentumfilmek megmérettetését. A szóba jöhető helyszínek közül Böjte Szombathelyt emelte ki, mivel a város tavaly már késznek mutatkozott a dokumentumfilm-szemle megrendezésére. Korniss Péter, a dokumentumfilmes zsűri elnöke felszólalásában csatlakozott Böjtéhez. Korniss úgy véli: a magyar dokumentumfilm többet érdemelne, a jelenlegi szervezési formában ugyanis árnyékban maradnak a nem fikciós alkotások.

A Koltai Lajos, a nagyjáték- és kisjátékfilmeket szemléző zsűri elnöke a filmeket értékelve úgy fogalmazott: ez a szemle bebizonyította, hogy nem feltétlenül a pénz dönti el, hogy milyen egy film. A világhírű operatőr ismét hangsúlyozta, hogy jó lenne, ha a zsűritagok már a szemle kezdete előtt megtekinthetnék a versenyben szereplő filmeket, így többször, több szempont alapján értékelhetnék az alkotásokat.

A sajtótájékoztatón a Magyar Rendezők Céhe (MRC) nevében Janisch Attila rendező ismertette azt az állásfoglalást, amely tartalmát tekintve több ponton egybecsengett a szemletanács megállapításaival. Az MRC tagjai szerint a szemlének a jövőben hosszú távra megbízott igazgatóra, állandó helyszínre és kalkulálható költségvetésre lenne szüksége.