A Kémjátszma megérkezett

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A vietnami háborútól induló és egészen a hidegháború végéig húzódó Kémjátszma egy akció közben szövődött mester-tanítvány barátság története. A Robert Redford alakította Nathan Muir ügynök épp a nyugdíjazására készül, amikor megtudja, hogy kedvenc tanítványa, Tom Bishop fogságba esett Kínában, és halálos ítéletének végrehajtására vár.

A veterán Muir hamarosan rádöbben, hogy Bishop megmentésében nem számíthat a CIA segítségére. Felettesei ugyanis a világpolitikai helyzet alakulása miatt az ügy eltussolásában érdekeltek, és ennek érdekében még saját emberük feláldozására is hajlandóak. Nem így Muir, aki nem nyugszik bele a döntésbe, és az idővel versenyt futva, főnökeit kijátszva szervezi meg védence megmentését.

A kétórás filmben egy James Bond-mozihoz hasonlóan a nézők körbeutazhatják a Földet. A legérdekesebb jeleneteket azonban ezúttal nem az egzotikus helyszínek, hanem a moziban Berlinként szereplő Budapest szolgáltatja. A Kémjátszmában jól felismerhetőek a fővárosi forgatási helyszínek a Nyugati pályaudvartól kezdve a Centrál kávéházig. Az épületek mellett magyar színészekre is rábukkanhat a szemfüles néző, többek között Csuja Imre, Oberfrank Pál és Rékasi Károly tűnik fel a vásznon néhány másodperc erejéig.

A mozi abszolút főszereplője Robert Redford, akinek nagyon jól áll a fifikás veterán ügynök szerepe. A színész elsősorban a CIA washingtoni központjában játszódó jelenetekben remekel, amelyben nemegyszer fanyar humorát is megcsillogtathatja. Brad Pittnek ezúttal a másodhegedűs szerepe jutott, hiszen a fiatal színész szinte csak Redford visszaemlékezéseiben tűnik fel az idealista, a kémszakma farkastörvényeit elutasító ügynök szerepében.

A rendező, Tony Scott, korábbi munkáihoz hűen ezúttal is tökéletesen fényképezett akciókkal és gyors vágásokkal készítette el a mozit, amely a jól megírt forgatókönyv ellenére nem szenved hiányt a hősiességet kidomborító, néhol már szirupossá váló jelenetekben.

Ajánlat:

A film honlapja