Quo vadis? - Kawalerowicz filmjének magyarországi bemutatója

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Henryk Sienkiewicz világhírű regénye, a Quo vadis? új filmváltozatát, a lengyel filmgyártás eddigi legköltségesebb alkotását vasárnap mutatják be a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban. A regényéért 1905-ben Nobel-díjjal kitüntetett Sienkiewicz ókori tárgyú művéből készült filmet Jerzy Kawalerowicz rendezte, akit Andrzej Wajda mellett a lengyel film legnagyobb alkotójának tartanak.

A film magyarországi bemutatójára kiadott ismertető szerint a filmrendező már a hetvenes évek elején, Fáraó című filmje sikerét követően megpróbálkozott a Quo vadis? filmre vitelével, ez azonban akkor, elsősorban ideológiai okokból - a regény keresztény üzenete miatt - nem volt lehetséges.

A ma 80 éves alkotó 2000-ben kezdte el a barbárság alkonyát és a közelgő kereszténység időszakát megidéző kosztümös, nagy statisztériát felvonultató történelmi film forgatását.

A nagyszabású, 18 millió dolláros költségvetésű produkció jeleneteit Tunéziában, Franciaországban, Olaszországban és Lengyelországban rögzítették. Világpremierje tavaly augusztusban, a Vatikánban volt.

A Sienkiewicz-regény korábbi filmváltozataiból Magyarországon eddig a némafilmeket mutatták be. Kawalerowicz 1965-ös Fáraó című filmjét Oscar-díjra jelölték, Mater Johanna, Az éjszakai vonat, Az elnök halála és A fogadó című filmjeit pedig a legnagyobb európai fesztiválokon kitüntették.

A Quo vadis? új, 170 perces filmadaptációját - amelynek forgatókönyvét szintén Kawalerowicz írta - a budapesti Lengyel Intézet és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közösen mutatja be.