Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Tóth Erzsébet, a Szervező Bizottság elnöke, elmondta, a csokiba mintázott filmszalag utalás lehet a Csokoládé című film ideológiájára, melynek alapvetése: "itt mindenki megtalálhatja a személyiségének megfelelőt." Keresni pedig a Corvin mozi szakmai, és a Puskin közönségvetítésein lehet. Akit a versenyprogram nem elégít ki, a Kultiplex információs blokkjai közt kutathat tovább, különös tekintettel a kizsűrizett kisjátékfilmekre, amelyekről február 4-én öt órától vitázhatnak majd avatottak és laikusok egyaránt. A művészeti centrum szintén a látottak "továbbgondolását" szorgalmazza a mustra ideje alatt nyitva tartó Szemlekocsma területén.

A korábbiakhoz híven a dokumentumfilmes zsűri marad a Korniss Péter fotóművész, Andor Tamás operatőr, és Ferenczy Gábor rendező alkotta hármas. A kis- és nagyjátékfilmek sorsáról pedig Koltai Lajos operatőr, Fehér György rendező, Gyarmathy Lívia rendező, Mezey Katalin író, és Kövesdy Gábor filmkritikus dönt majd.

Ha a fődíjasoké még nem is, az életműdíjasok névsora már tudható. Koltai Lajos Csőke József dokumentumfilm rendezőnek, Ember Judit dokumentumfilm rendezőnek, Köllő Miklós dramaturgnak, Schuller Imre rendező-operatőrnek, és Gera Zoltán színésznek nyújtja majd át a szakmai elismerést a nyitóünnepségen.

A szemle szervezői az egész szakma nevében emlékezni kívánnak közelmúltban elhunyt kollégáikra. "Isten veletek barátaim" címmel nyílik majd az a kiállítás, amely Árvai Jolán producer, Bederna András fénymegadó, Rutkai Péter gyártásvezető, Simó Sándor rendező, Schiffer Pál rendező és Vajer Tamás díszlettervező munkásságát idézi. A tárlatot Jancsó Miklós nyitja meg.

Jó hír, hogy a Szemle ezúttal nemcsak a fővárosiaké. A mustrát követően 12 vidéki helyszínen szerepelnek majd a díjazott alkotások és alkotóik. A zsűrik mellett egyébként idén is jutalmaz a Diákzsűri, a külföldi kritikusok, a Mozisok Országos Szövetsége és a mgyar.film.hu-n keresztül a közönség. Kiosztásra kerül az Aranyolló, az Aranymikrofon és a Nyakkendő díj, a Magyar Filmlaboratórium pedig pluszmuszterekkel segíti majd a győztesek munkáját, különös tekintettel arra, hogy a nevezett filmek között tíz elsőfilm is szerepel.

Szemleprogram

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről