Christina Ricci, a független energia

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Christina Ricci karrierje a kilencvenes évek elején a Sellők című keserédes komédiában Cher, Bob Hoskins és Winona Ryder oldalán kezdődött. Az igaz kiugrást azonban az 1991-ben készült Addams Family jelentette. A horrorcsalád Wednesdayeként mindkét részben lemosta a vászonról a szintén remeklő Anjelica Hustont és Raul Juliát. A népszerű komédiát egy újabb kasszasiker, a Casper követte. A jópofa szellem kalandjait elmesélő történetnek maga Steven Spielberg volt a producere.

Ricci a Casper után, tinédzserkorba lépve könnyedén szerepet kaphatott volna az álomváros habkönnyű, tini komédiáiban, ám Ricci nem akart hollywoodi sztár lenni. Helyette a független filmek felé fordult. Új karrierjének az 1998-ban készült Nem ér a nemem című film adta meg a kezdő lökést. Martin Donovan és Lisa Kudrow oldalán briliánsan alakította a gátlástalan tinédzsert, aki lenyúlja meleg bátyjának fiatal barátját, és ezzel tönkre teszi a férfi életét.

A 21 éves színésznő a film sikerét követően végképp elhatározta, hogy a független filmek csapásvonalán folytatja színészi pályáját. A szorgalmas színésznő az elmúlt három évben 18 filmet forgatott, amelyben csupán elvétve fordul elő olyan szélesebb közönségnek szánt produkció, mint a Tim Burton rendezte, Az Álmosvölgy legendája.

Ricci munkatempójának bizonyítéka, hogy a színésznő az idei Sundance fesztiválon nem kevesebb, mint három filmmel képviseltette magát. A Miranda című filmben egy szélhámost alakít, akibe végzetesen beleszeret egy férfi. A The Laramie Project című dokumentumdráma egy megtörtént esetet, egy meleg srác, Matthew Shepard meggyilkolásának történetét dolgozza fel. Ricci Shepard egyik legjobb barátját játssza a filmben. A sort az előítéletek ellen fellépő Pumpkin című romantikus komédia zárja, amelyben egy olyan vallásos lányt személyesít meg, akinek az életét teljesen felforgatja, amikor beleszeret egy sérült fiúba - írja a CNN.

A Pumpkint producerként is jegyző Ricci szerint egyre több független film készül az Egyesült Állakokban, így ahhoz, hogy felfigyeljenek a te mozidra, ma már nem elég csak sokkolni a nézőket. „Valami újat kell adni a moziba járóknak. Több emberséget, és kevesebb provokációt”- mondja a színésznő, aki hamarosan rendezőként is bemutatkozik.