Harminc játékfilm versenyez a Filmszemlén

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) főtitkára elmondta, hogy az ez évi programok megvalósításához minimum 88 millióra forintra lenne szükség, de a pénz még nem állt össze. A költségekhez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) 30 millió, az MMK 25 millió, a Nemzeti Kulturális Alapprogram pedig 15 millió forinttal járult hozzá.

A játékfilmeket, valamint a kísérleti és kisjátékfilmeket a Koltai Lajos operatőr vezette grémium szemlézi majd. A zsűri további tagjai Fehér György rendező, Gyarmathy Lívia rendező, Mezey Katalin költő és Kövesdy Gábor kritikus lesznek.

A dokumentumfilmeket háromfős testület értékeli. A bizottságot Korniss Péter fotóművész vezeti, a döntésben pedig segítségére lesz Andor Tamás operatőr és Ferenczi Gábor rendező.

Böjte József, a szemletanács elnöke elmondta, hogy a hagyományos díjak mellett az idén néhány új elismerést is kiosztanak. Ilyen lesz például a producerek elismerése, illetve a Magyar Rendezők Céhe és a Magyar Filmlaboratórium "Rendezői Látványdíja".

A filmszemle programját a szakma képviselői a Corvin Filmpalotában követhetik nyomon, míg a nagyközönség a Puskin Moziban láthatja a versenybe került alkotásokat. A Kinizsi utcai Kultiplex Moziban pedig a versenyből kimaradt kísérleti és kisjátékfilmeket, dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket vetítik.

A 33. Magyar Filmszemle nyitó ünnepségén adják át az életműdíjakat. Szintén az első napon a Corvin moziban nyílik meg az Isten veletek, barátaim című kiállítás, amellyel a közelmúltban elhunyt filmesekre emlékeznek.

A szemle zárása után 12 vidéki városban vetítik majd a díjnyertes és a zsűrik által ajánlott alkotásokat.