Anthony Hopkins, a tanár úr

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A gonosz pszichiáter, Hannibal Lecter ördögi figuráját megszemélyesítő Hopkins elmondhatja magáról, hogy alakítása minden idők egyik legsikeresebb thrillerjének, A bárányok hallgatnak sikerének kulcsmotívuma volt. Nem csoda hát, ha sokan szeretnének tanulni tőle.

Persze ha meg akarnánk fizetni a tanár úr munkáját, keveseknek lenne pénze a beiratkozásra. Hopkins tehát úgy döntött, nem kér pénzt munkájáért. A színész hétvégénként ad órákat a Ruskin School of Acting elnevezésű iskolában. Az intézmény alapítója, a 40 éves John Ruskin gyermekkora óta nagy Hopkins rajongó. Mikor egy közös barát ezt elmondta a híres színésznek, az felhívta Ruskint és felajánlotta neki, hogy önkéntes alapon órákat ad az iskolájában. Cseppet sem meglepő módon Ruskin nem mondott nemet.

Hopkins többek között Shakespeare-ből Csehovból és Pinterből ad órákat. Egy-egy lelkes tanulóval gyakran külön is hajlandó foglalkozni, néha a három órás kurzus után túlórázva is. Ruskin elmondása szerint a hallgatók "a mennyekben érzik magukat". A színészt Tony-nak szólíthatják, és a tanár úr néha még Hannibal Lecter hangján is hajlandó megszólalni.