Harmincöt éve halt meg a lengyel James Dean

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Tanulmányait a krakkói Jagelló Egyetem újságíró szakán kezdte, amelyet később otthagyott a színészet kedvéért. Kitüntetéssel végezte el a krakkói Állami Színművészeti Főiskolát.

A gdanski Tengermelléki Színházba került, ahol először Friedrich Schiller Ármány és szerelem című darabjában játszott. 1954-ben Bogumil Kobielával megalapította a gdanski Bim-Bom diákszínházat, ahol több évig szerepelt. Ezután a varsói Ateneum Színházhoz szerződött.

Andrzej Wajda fedezte fel a mozi számára, a nagy rendező Nemzedék (1954) című filmjének egyik epizódszerepében debütált. Legnagyobb sikerét azonban a Hamu és gyémántban (1958), Macek Chelmicki szerepében aratta: ez egycsapásra világhírűvé tette. Wajda megengedte neki, hogy saját hétköznapi öltözetében jelenhessen meg a filmben, bár annak cselekménye a második világháború után játszódik.

Ezután Cybulski még tíz nagyszerű filmfőszerepet játszott el, de a Hamu és gyémánt sikerét egyikben sem tudta túlszárnyalni. Kiemelkedő alakítást nyújtott egyebek között Janusz Morgenstern A holnapi viszontlátásig című filmjének szerelmes diákjaként, Wojciech Has Hogyan érjük el, hogy belénk szeressenek című alkotása női főhősének partnereként vagy Stanislaw Lenartowicz Giuseppe Varsóban című filmje hősnőjének fivéreként. Emlékezetesek maradnak a televíziós színházi előadásokban nyújtott alakításai is.

Cybulski tragikus véget ért, a vonat kerekei alá esett, amikor az utolsó pillanatban megpróbált felugrani egy induló szerelvényre. Éppen egy filmforgatásra sietett. 1968-ban Wajda külön filmet szentelt emlékének, a Minden eladó címűt. Ebben tűnt fel Daniel Olbrychski, akit a lengyel filmkritikusok Cybulski utódjaként emlegetnek.

Ajánlat:

Zbigniew Cybulski az IMDb adatbázisában