Russell Crowe ismét jól választott

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A film forgatókönyve a még mindig élő Nobel-díjas matematikus-közgaszdász John Forbes Nash Jr. életrajzi regényén alapul. A történet kezdetén, 1947-ben Nash egy Nyugat-Virginiából származó rejtélyes, fiatal zseniként érkezik a Princeton Egyetemre. Az A Beatiful Mind az ezt követő 47 év történetét foglalja össze, egészen a főhős 1994-ben elnyert Nobel-díjáig.

A Russell Crowe alakította Nash rendkívül törékeny személyiség. Zseniális gondolkodó, ám életét megkeserítik skizofrén képzelgései, amelyek miatt karrierje, szakmai tekintélye is veszélybe kerül. A szerelem ereje azonban átsegíti a nehézségeken, és visszanyerve régi énjét tovább folytatja korszakalkotó munkásságát - írja a CNN.

A címszerepet játszó Crowe tökéletes választás volt az arrogáns ugyanakkor kétkedő tudós megszemélyesítésére. Ugyanakkor pont az "álomváros" legnagyobb machojaként elkönyvelt Crowe imázsának megőrzése érdekében a film eltitkolja Nash biszexualitását.

Az alkotók gyávasága árt a történet hitelességének, hiszen Nash emlékirataiban nagy hangsúlyt fektetett férfi szeretőivel folytatott viszonyainak ábrázolására. Ennek ellenére az amerikai kritikusok többsége dicséri a filmet, amelyet olyan gondolatébresztő, provokatív alkotásnak tartanak, amely egyszerre szól az emberi természet gyengeségéről és erejéről.

Korábban:

Crowe-nak nem kell matektanár