Heti filmajánló

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Jay és néma Bob visszavág
(Színes, feliratos amerikai filmvígjáték)

Végre egy egész estén keresztül szórakozhatunk a filmtörténet egyik legidétlenebb párosán, a végtelenül egyszerű Jayen és a néma Bobon. A fiúknak már voltak emlékezetes jelenései a korábbi Kevin Smith filmekben (Shop Stop, Shop show, Képtelen képregény, Dogma), de abszolút főszereplőként most debütál a duett. A film valójában egy jó adag durva és kevésbé durva poénnal dolgozó road movie, amelyben nagy sztárok (Ben Affleck, Matt Damon) és egykori sci-fi ikonok (Carrie Fisher, Mark Hamill) domborítanak epizódszerepekben.

A film rendezője Smith maga alakítja a hallgatag, bamba óriást, Bobot, akit jól kiegészít a nyüzüge, mocskos szájú Jay (Jason Mewes). A film története szerint a trágár humor Stanja és Panja Hollywoodba indul, amikor megtudják, hogy az "álomgyár" filmet készít kalandjaikról. A fiúk nem örülnek a tervnek, és mindent elkövetnek, hogy leállítsák a forgatást. A ködös New Jerseyből azonban hosszú az út a napos Hollywoodig, így hőseinknek ezernyi kalandon kell túljutniuk, míg elérik céljukat.

A filmben feltűnik Hollywood egyik ügyeletes szexbombája, az Amerikai pite filmekben cseh vendégdiákot alakító Shannon Elizabeth, akinek bájai Jayre és Bobra is nagy hatást gyakorolnak.

Marlene
(Színes német filmdráma)

A film Marlene Dietrich életét dolgozza fel. A történet nem törekszik arra, hogy hű maradjon a díva élettörténetéhez, inkább Dietrich összetett személyiségének bemutatására helyezi a hangsúlyt.

A korszakban, amelyben Dietrich világhírű sztárrá vált, nem volt könnyű németként Amerikában élni. A díva azonban egyértelműen elutasította a náci nézeteket, sőt már amerikai állampolgárként a szövetséges katonáknak énekelt a fronton. A film története szerint a háború nemcsak humánus emberként, de szerelmes asszonyként is megviseli a színésznőt. Élete szerelme, egy porosz tiszt ugyanis a németek oldalán elesik a harcmezőn, így Dietrich mint annyiszor, újra egyedül maradt.

A 18 millió márkából készült filmet eredetileg tévésorozatnak szánták az alkotók. A másfél hónapos forgatás elsősorban a berlini Babelsberg Stúdióban zajlott. A film rendezőjének Joseph Vilsmaiernek sikerült megnyernie a filmhez az Oscar-díjas látványtervezőt, Rolf Zehetbauert, aki Marlene hollywoodi otthonát varázsolta a négy fal közé. A film főszerepét az elsősorban tévéfilmekből ismert Katja Flint alakítja, aki ugyan kisminkelve megszólalásig hasonlít Dietrichre, ám a kritikusok szerint alakításából hiányzik az átütőerő.