Bemutatták A Gyűrűk Ura első epizódját

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Gyűrűk Urának filmre vitelét kockázatos vállalkozásnak tartották Hollywoodban. Ráadásul a film gyártója, a New Line Cinema a filmtörténetben eddig egyedülálló módon úgy döntött, hogy a trilógia mindhárom részét egyszerre forgatja le. A másfél éves új-zélandi forgatás végül meghozta gyümölcsét, hiszen az év legnagyobb moziszenzációjának tartott filmet több kategóriában is esélyesnek tartják az Oscar-díjra.

A regény megfilmesítésével már többször kacérkodott a filmipar, ám végül minden terv zátonyra futott, hiszen Tolkien legapróbb részletekig kidolgozott fantáziavilágának filmre viteléhez csak néhány éve áll rendelkezésre a megfelelő technika.

A CNN kritikusa, Paul Clinton szerint Jackson kiállta a fantáziavilág megteremtésének próbáját, és a filmet egyszerűen mozgókép-csodának nevezte. A kritikus a hibátlan vizuális megoldások mellett A Gyűrűk Ura legfőbb erényének azt tartja, hogy úgy tudta visszaadni a regény mondanivalóját, hogy a rajongók mellett a sztorival csak most ismerkedőket is első pillanattól kezdve magával ragadja ez a csodálatos történet.

Paul Clinton szerint a forgatás helyszínéül kiválasztott mesebeli tájékban bővelkedő Új-Zélandnál nem is találhattak volna megfelelőbb teret Frodo fantasztikus kalandjainak elmesélésére. A kritikus a film forgatókönyvéről és a rendezésről is dicshimnuszokat zeng. Pedig a három írónak és a rendezőnek nem volt könnyű dolga. Tolkien nagyformátumú regényének cselekményét muszáj volt meghúzniuk és összesűríteniük ahhoz, hogy a filmvásznon is fogyasztható alkotás jöjjön létre. A feladatot azonban sikerült úgy megoldaniuk, hogy a megkurtított történetnek sikerült megőriznie a regény eredeti szellemiségét.

A film szereplőgárdájából a kritikus szerint Ian McKellen (III. Richárd) Gandalf-alakítása a tökéletesség határát súrolja. A bájos gyerekszínészből érett színjátszóvá lett Elijah Wood (A jófiú) pedig tökéletes választásnak bizonyult a történet szívét-lelkét adó Frodo szerepére.

Korábban:

A Gyűrűk Uráé a legjobb filmelőzetes

Ajánlat: