Féltik a baglyokat Harry Potter rajongóitól

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Magyarországon minden bagolyfaj védett, fogva tartásuk engedélyhez kötött és veszélyes is lehet - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely attól tart, hogy a Harry Potter könyvek és film kapcsán sok gyerek kér majd a többi mesefigura mellett élő baglyot karácsonyra.Az egyesület MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a történetben több Magyarországon is előforduló bagolyfaj szerepel, köztük a varázslótanonc Hedvig nevű hűséges kísérőjét és hírvivőjét "alakító" hóbagoly, valamint a gyöngybagoly.

Élő baglyot ajándékozni karácsonyra azonban nem csak komoly büntetést vonhat maga után - a gyöngybagoly eszmei értéke 100 ezer, a hóbagolyé 250 ezer forint -, de tartásuk szakértelem hiányában veszélyes is lehet, illetve a madár elpusztulásához is vezethet. - A riadt bagoly, ha megmarkolja kis gondozója kezét, könnyen belemélyesztheti karmait. Egy nagyobb bagolyfaj, például a hóbagoly, amely az egyik legnagyobb bagolyfaj Európában, akár egy gyerek csuklóját is eltörheti szorításával - emeli ki az egyesület közleménye.

A dokumentum rámutat: a baglyok nem is viselkednek úgy, mint a gyakran tartott házi kedvencek, hiszen naphosszat gubbasztanak egy sarokban és emésztenek. Mitológiai és rajzfilmbeli társaikkal ellentétben az élő baglyok ráadásul nem is értelmes madarak. A varjúfélék például sokkal eszesebbek náluk.

Az MME a bagoly-beszerzés nehézségei és az illegális tartás helyett inkább egy családi látogatást ajánl az állatkertbe, vagy egy vadasparkba, ahol természetes környezetükben láthatóak a baglyok.

Ajánlat:

Külföldi állatvédők is aggódnak a baglyok miatt