Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Harry Potter és a bölcsek köve
(Színes, szinkronizált angol-amerikai mesefilm)

A londoni premier után egy hónappal már Magyarországon is vetítik a Harry Potter és a bölcsek köve című filmet. A varázslótanonc első kalandját elmesélő szuperprodukció az Egyesült Államokban négy hét alatt közel 240 millió dollár bevételt hozott.

A siker titka természetesen a kiváló alapanyag, J. K. Rowling világszerte több szakmai és közönségdíjjal jutalmazott regénye. Persze egy bestseller filmre adaptálása mindig hatalmas kockázatot rejt magában, hiszen a közönség nagyon kritikus kedvenc regényhősei megelevenedését illetően. Ezúttal a könyv jogainak megvásárlója, a Warner Bros biztosra ment, és J. K. Rowlingot is bevonta az alkotói folyamatba.

A könyvhöz való hűség felett őrködő írónő még a rendező kijelölésébe is beleszólhatott. A választás végül Chris Columbusra esett, aki pályafutása során sokszor és sikeresen dolgozott együtt gyerekszereplőkkel. A stúdió arra is hangsúlyt fektetett, hogy az angol színésztársadalom nagyjait nyerje meg a filmhez. Ennek a törekvésnek köszönhetően a Harry Potterben olyan kíváló színészekkel találkozhat a közönség, mint Richard Harris, Maggie Smith, Robbie Coltrane és Alan Rickman.

Korábban:

Magyarországon a Harry Potter-film

Ajánlat:

A film hivatalos honlapja

Harry Potter az Intercom oldalán


Dalok a második emeletről

(Színes, feliratos svéd film)

A svéd rendező, Roy Andersson filmje apró epizódokból épül fel, amelyek látszólag nincsenek összefüggésben egymással. A színészek alig beszélnek egymással, ráadásul gesztusaik is korlátozva vannak. Andersson arra használja fel szereplőit, hogy korunk végtelen abszurditását bizonyítsa. Erre kiválóan alkalmas a film legfontosabb karaktere a bútorbolt tulajdonos, akit Lars Nordh alakít. A férfi felgyújtja saját üzletét, hogy hozzájusson a biztosítási pénzhez.

A gyújtogatóvá váló bútorüzlet tulajdonos mellett feltűnik a színen egy harminc év munkaviszony után elbocsátott tisztviselő, és egy bűvész, akinek fűrészelős trükkje tragikusan végződik. Mindezek csúcspontjaként belepillanthatunk egy mindennapos közlekedési dugó borzalmaiba is.

A Skandináviából érkezett műremek a Cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját.

A film az IMDb adatbázisában