Kibővített Filmszemle újra a Corvinban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A filmszakma reménykedik abban, hogy a kultusztárca idén segítőkészen támogatja a 33. Magyar Filmszemlét. A szakmai szervezetek által felkért szervezőbizottság, a héttagú Szemletanács a minap döntött fontos kérdésekben. Mint Böjte József, a grémium elnöke elmondta, a január 31-től február 5-ig tartó mustra színhelye ismét a Corvin Budapest Filmpalota lesz, amely megfelelő befogadóképességgel és kiváló technikai színvonalú vetítésekkel a legjobban tudja kiszolgálni az év legfontosabb filmes eseményét. A szakmai vetítéseken kívül a közönség a Puskin mozi termeiben láthatja a szemle programját.

A filmszemlén ezúttal is három kategóriában mérettetik meg a 2001-es év hazai filmtermése. A játékfilmek mezőnyében még pontos számot nem lehet tudni, de az eddig biztosan elkészült művek alapján nem zárható ki az sem, hogy akár húsznál több alkotás lesz versenyben. A dokumentum- és népszerű tudományos filmek kategóriájában mintegy 150 beküldött mű közül előzsűri választja ki a szemlére kerülő 30-35 versenyfilmet. Böjte József ezzel kapcsolatban elmondta, az elkészült művek számához képest a szemlemezőny kényszerűen szűk, a Szemletanács tágítani kívánja a nyilvános bemutatkozás lehetőségét, ezért döntésük értelmében a válogatásból kimaradt dokumentumfilmeket a szemlével egy időben a Kultiplexben (az egykori Blue Box) vetítik majd. Emellett a Szemletanács elhatározta, hogy lépéseket tesz a dokumentumfilmek önálló megmérettetésének lehetőségéért, amelyre Szombathely kínálkozik a legalkalmasabbnak. A harmadik kategóriában idén is a kísérleti- és kisjátékfilmek versenyeznek majd.

- A magyar film teljes körű ünnepévé szeretnénk kitágítani a szemle eseményét - mondja Böjte József -, ugyanakkor szándékaink szerint a mostani rendezvény egy kelet-európai szellemi filmközpont alakulásához is megtenné az első lépéseket.

Ez utóbbit, a Bécs-Prága-Budapest centrum szellemi formálódását kívánja szolgálni a Szemletanács szándéka, hogy vendégül lássa a cseh és az osztrák film kiválóságát, Jiri Menzelt és Michael Haneckét a 33. Magyar Filmszemlén. A határon túli magyarlakta területek fesztiválvárosaiból meghívják a fesztiváligazgatókat, s a kint alkotó műhelyeknek is valamilyen bemutató-lehetőséget nyújtanak. Ugyancsak szeretnék lehetővé tenni, hogy a magyarországi filmfesztiválok valamilyen módon jelen legyenek és jelet hagyjanak a szemle csatolt programjaiban. Szeretnék, mondta Böjte, hogy több szó essék a hazai és a határon túli magyar filmügyekről, olyan módon, hogy ez a szemle részévé legyen.

A szemlék filmprogramját eddig csak odaadó mozisok lelkesedése vitte el egy-egy vidéki városba, a Szemletanács most úgy döntött, most első alkalommal filmcsomagokat állítanak össze a díjnyertes és a különösen érdekes filmekből, s országos bemutatótúrákra küldik őket, a bemutatókat pedig alkotói találkozókkal kötik össze. Jelentős új kezdeményezésnek ígérkezik a tanács elhatározása, hogy ezúttal a külföldi fesztiváligazgatók és kritikusok mellett a környező országok forgalmazóit is meghívják, akik nem csak a legfrissebb hazai filmtermést, hanem videokazettán a korábbi alkotásokat is megtekinthetik.

A Szemletanács tervei között szerepel még színésznap, az alkotók, külföldi kritikusok folyamatos találkozója, közönségtalálkozók, fotókiállítás, szakmai fórum.

A vendégek számbavétele és a szemleprogram szervezése e pillanatban már abba a stádiumba jutott, hogy a továbblépéshez feltétlenül ismerni kellene a költségvetési lehetőségeket. Böjte József közlése szerint azonban a mai napig nem bizonyos, vajon a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, amely minden évben jelentős összeggel támogatta a szemlét, idén mekkora összeget szán a rendezvényre. Ígéret van, bizonyosság azonban nincs, és a jelek szerint az Országos Rádió és Televízió Tanács is kivár.

A napokban el kell dőlnie a minisztériumi támogatás sorsának - mondja Böjte József - mert ellenkező esetben nehéz helyzetbe kerül a rendezvény.