Feketelistán Jim Carrey

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A The Majestic rendezője az a Frank Darabont, aki eddig legnagyobb sikereit börtöndrámáival, A remény rabjaival és a Halálsoronnal aratta. Az új film leginkább a hollywoodi legenda, Frank Capra világát idézi. A történet az ötvenes évek Amerikájába, a McCarthy-féle politikai boszorkányperek világába kalauzolja el a nézőket. Carrey Peter Appletont, egy fiatal, feltörekvő hollywoodi forgatókönyvírót alakít, akit azzal gyanúsítanak meg, hogy kommunista eszméket vall. A férfi hamarosan elveszíti állását, és feketelistára kerül.

Főhősünk élete újabb fordulatot vesz, amikor súlyos autóbalesetet szenved, aminek következtében amnéziába esik. A betegségének következtében elveszíti korábbi életét, ám nyer helyette egy újat, amely teljes mértékben kielégíti. Appleton egy kaliforniai kisvárosba költözik, ahol a helyi mozi tulajdonos (Martin Landau) fiának identitását veszi fel. A mozielőadások teljesen kitöltik békés mindennapjait, és hamarosan a nagy szerelem (az újonc Laurie Holden) is utoléri. Ám a kisvárosi idillt hamarosan felkavarják az utána nyomozó ügynökök, akik mindent elkövetnek, hogy a volt forgatókönyvírót a szenátus elé citálják, ahol felelősségre vonás vár rá.

A film felvételei a kaliforniai kisvárosban, Ferndale-ben zajlottak. A filmben Lawsonra keresztelt település Amerika-szerte híres viktoriánus épületeiről. A forgatáson az alkotók mindent elkövettek, hogy visszaidézzék az ötvenes évek hangulatát. Még a forgatás megkezdése előtt még jó néhány díszépületet húztak fel a már meglévő házak mellé, sőt még a fő utcai házak ablakkereteit is kicserélték a korhűség kedvéért.

Jim Carrey rendkívül élvezte a forgatást. A színész megkedvelte az általa játszott figurát, akit egy ártatlanul megvádolt hétköznapi hősnek tart. Carrey azonban nemcsak a forgatókönyvvel, hanem filmbeli partnernőjével, az eddig szinte teljesen ismeretlen Laurie Holdennel is nagyon elégedett. A Grincs sztárja szerint nagyon nehéz olyan személyt találni, aki egyszerre gyönyörű, intelligens, és még a színjátszáshoz is ért.

A film premierjét követően azonban már nem csak Carrey, hanem a kritikusok is elismerően szóltak a The Majesticről. Sokan a film aktualitást hangsúlyozták. Néhány újságíró szerint ugyanis az ötvenes évek állandóan gyanakvó ellenséget kereső közhangulata párhuzamba állítható a jelenlegi helyzettel, amikor a terrortámadás következtében az amerikai lakosság bizalmatlanabb lett az bevándorlókkal, elsősorban az arab lakossággal szemben.

[origo]

Ajánlat:

A film hivatalos honlapja