Kirk Douglas 85 éves

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nyolcvanöt éve, 1916. december 9-én született a New York állambeli Amsterdamban Kirk Douglas amerikai filmszínész. Kirk Douglas - eredeti nevén Yssur Danielovitch Demsky - egy Oroszországból bevándorolt zsidó családban jött világra, s hat leánygyermek mellett az egyedüli fiú volt. A család nehéz körülmények között élt, azonban az ifjú Yssur, mint a família reménysége, továbbtanulhatott. 1935-1939 között a St. Lawrence Egyetem hallgatója volt, majd a Drámaművészetek Amerikai Akadémiáján tanulta a színészmesterséget - ezalatt több mint ötven különböző munkahelyen is dolgozott, hogy előteremtse a tanuláshoz szükséges összeget.

A harmincas évek végén már kisebb szerepeket kapott New Yorkban, 1941-ben mutatkozhatott be a Broadway-n. A II. világháborúban katonai szolgálatot teljesített, hazatérve - kisebb színházi szerepek után - l946-ban megkapta első filmszerepét. Drámai hősök megszemélyesítőjeként, romantikus és modern figurák életre keltőjeként hamar az élvonalba került, mert alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte.

A bajnok című, 1949-ben bemutatott filmjében egy ökölvívó figurájának megformálásáért először jelölték Oscar-díjra, a hírnevet azonban A nap szerelmese (1955) hozta meg számára. A filmben Vincent van Goghot, a festőt játszotta. Pályája folyamán a nyolcvannál több játékfilmben sokféle feladatot elvállalt, ezért sikerült a beskatulyázást elkerülnie. A legsikeresebb mozikban: Spartacus (1959), Telemark hősei (1965), Őrjöngés (1978), Végső visszaszámlálás (1980) a legkülönbözőbb karaktereket formálta meg úgy, hogy tulajdonképpen mindvégig önmagát adta.

1952-ben alapította meg saját produkciós vállalatát, és már beérkezett filmsztár volt, amikor rendezéssel is megpróbálkozott. Önálló rendezéseiben maga is szerepet vállalt (A himpellér 1973, Különítmény 1975). Filmeken kívül megszámlálhatatlanul sok tévéjátékban és sorozatban szerepelt még. Ő maga kritikus szemmel nézi filmszínészi pályáját. Egyszer azt mondta, jó ha az összesen nyolcvanöt film közül huszonötre büszke lehet, sőt számosat közülük egyáltalán nem szeret. Az ötvenes években, amikor a mccarthyzmus szelleme elérte Hollywoodot is, Kirk Douglas bátran kiállt a baloldali érzelmekkel gyanúsított amerikai szerzők és művészek mellett. Nagy érdemei voltak abban, hogy felszámolták a feketelistát, és Dalton Trumbo sok év után végre újra a saját neve alatt írhatta a forgatókönyveket, a többi között épp a később világsikert aratott Spartacus című filmhez.

A művész 1991 februárjában balesetet szenvedett. Egy helikopter fedélzetén tartózkodott, amely a kaliforniai Santa Paula repülőterén felszállás közben egy magánrepülőgéppel ütközött. A repülőn utazók életüket vesztették, Douglas csak kisebb zúzódásokat szenvedett. Néhány éve súlyos szélütés érte, amely után szívós, kitartó munkával tanult meg ismét járni és beszélni.

Bár háromszor jelölték a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjra, ötvenéves alkotói tevékenységéért csak 1996-ban kapta meg az aranyozott szobrocskát, amelyet a következő szavakkal köszönt meg: "Büszke vagyok rá, hogy fél évszázadon át Hollywood része lehettem". A 84. születésnapján készített interjúban arra a kérdésre, hány éves kort akar megérni, így válaszolt: "Nos, szeretnék még egyszer 83 éves lenni."

Kirk Douglas négy fiúgyermek apja. Közülük a legidősebb, Michael Douglas szintén világszerte ismert színész és producer, apja pályafutásának méltó folytatója.