A hét filmbemutatói

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Csocsó
(színes magyar film)

"1952-től 1957-ig, nyolc-kilencéves koromtól tizenhároméves koromig Sztálinvárosban nőttem fel. Ebben a filmben benne van minden, amit megéltem" - mondta a Csocsó, avagy éljen május elseje című film kapcsán Koltai Róbert.

Koltai a Sose halunk meg után írta meg a Mint a mókus fent a fán forgatókönyvét, de nem találta jónak, és inkább eldobta. A Szamba, A miniszter félrelép, az Ámbár tanár úr rendezése és főszerepe és a Hippolyt főszerepe után sikerült csak Dés Lászlónak meggyőznie arról, hogy használja fel az akkori alapötletet, és írja újra a forgatókönyvet. A társ-forgatókönyvírói és társproduceri szerep mellett Koltai a főszereplőt, Csocsót - a mindenre figyelő nyolc-kilenc éves kisfiúnak, Koltai alteregójának az apját - is eljátssza.

Csocsó, az oroszul alig beszélő orosztanár a helyi focicsapatot és a piros betűs ünnepeket szervezi. Május elseje van. Mivel a ragyogó ünnepségre fontos baráti, vagyis szovjet elvtársak is érkeznek, elengedhetetlen, hogy minden rendben legyen. Csocsó azonban nem teljesen megbízható Gubinyi, az ávós (Gáspár Sándor) szerint, de a focista Verábra (Stohl Andrásra) kellene inkább gyanakodnia Gubinyinak. Csocsó tiltott slágereket énekel ugyan, és fontosabbnak tartja a folyton Tokajba induló Tata (Zente Ferenc) megkeresését, mint az újonnan érkező dolgozók megünneplését, de Veráb az, aki ezalatt Gubinyi felesége körül szervezkedik.

Amikor Gubinyiné, Lidike beleszeret Verábba, ávós férjével már megromlott a kapcsolata - mondta Kováts Adél, aki nagyon szimpatikusnak találja az általa játszott szereplőt. "Festett arcával, ruháival kitűnik az 50-es évek szürke egyenruhásai közül. Vágyaiban is merészebb az 50-es évekbeli acélvárosiaknál, akik csak a túlélésre koncentrálnak."

A film honlapja

Kéjutazás
(színes, feliratos amerikai film)

Hollywood ismét egy ijesztgetős tinifilmet szabadított a közönségre, ám ezúttal a kritikusok nem fanyalogtak, sőt sokan elimerő szavakkal szóltak erről az új thrillerről. Ennek talán az az oka, hogy a filmet nem egy átlagos képességű horrorrendezőre, hanem John Dahlra, egy tapasztalt, a hollywoodi főáramlattal eddig szembehelyezkedő rendezőre bízták. Dahlt a magyar közönség elsősorban a Pókerarcok rendezőjeként ismeri. A hatalmas pókercsatákat bemutató filmet a kritika dicsérte, a mozipénztáraknál azonban hatalmasat bukott.

A Kéjutazás egy idétlen tréfa következményeit dolgozza fel. Két fiatal srác (Steve Zahn, Paul Walker) elindul a nagy, amerikai országúton, hogy felszedjék egyikük barátnőjét (a különleges szépségű Leelee Sobieskit). A kies országúton azonban lassan telik az idő, így elhatározzák, hogy poénból megszívatnak valakit egy CB-rádió segítségével. A fiúk úgy tesznek, mintha kalandot kereső magányos nők lennének, akik az éterben keresnek maguknak partnert. Az ajánlatra rendesen rá is izgul egy kiéhezett kamionsofőr, aki amikor rájön, hogy átverték, hőseink nyomába ered.

A film sztorija Spielberg Párbaj című alkotásán alapul. A Kéjutazásban is egy monstrum kamion veszi fel a harcot egy autóval. A különbség csak annyi, hogy itt a bosszúálló sofőr egy idő után megválik járgányától, hogy halálra ijessze az egy út menti motelben rejtőzködő fiatalokat.

Lovagregény
(színes, feliratos amerikai kalandfilm)

A Prágában forgatott kosztümös amerikai vígjáték a csatajeleneteivel a XIV. századi Franciaország lovagi tornáit idézi fel, jelmezeivel, zenéjével pedig a XXI. századot. A film kedvéért állt újra össze a legendás Queen együttes, Freddie Mercury helyén Robbie Williamsszel.

A középkorban játszódó történetben a lovagi játékoknak nemesek és nemtelenek egyaránt rajongói lettek, de csak a nemesek indulhattak a viadalokon. Ám egy nap, amikor Sir Ector pont a döntő összecsapás előtt jobblétre szenderült, apródja, William (Heath Ledger) vette fel a sisakját és a páncélját, hogy néhai ura nevében megnyerje a díjat.

Ettől kezdve kedve támad a lovagságra, és víg cimboráival a középkor legnagyobb szélhámosai lesznek. Városról városra, lovagi tornáról lovagi tornára járnak, hazudnak és nyernek. William igazi sztár lesz, győzhetetlen bajnok. Egy gyönyörű nemesleány azonban felforgatja a jól bevált programot, és egy féltékeny fekete lovag is rájön, hogy egy csaló vezeti orránál fogva a sportbarát nemességet.
A londoni lovagitorna-világbajnokságon a kalandok minden résztvevője összetalálkozik, hogy sor kerüljön a végső összecsapásra.

A Lovagregény rendezője, forgatókönyvírója és producere, Brian Helgeland eddig forgatókönyvíróként volt ismert. A sikeres Összeesküvéselmélet, Szigorúan bizalmas után egy anyagilag veszteséges film, A jövő hírnöke is az ő számlájára írható.

A film honlapja