Ingmar Bergman új filmtervvel terhes

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

"Teljesen váratlanul és rendkívüli módon azt vettem észre, hogy terhes vagyok ezzel a filmmel" - nyilatkozta az egyébként visszahúzódó Bergman a sajtókonferencián, miután tavaly az Expressen nevű svéd lapnak azt nyilatkozta, hogy kiszáll a filmiparból, a "hentesség és a prostitúció egyik ágából". Az akkori nyilatkozata szerint már a saját filmjei sem indítják meg, és még egy filmforgatás már fizikailag is túl megterhelő lenne számára.

Az Annában ugyanazok lesznek a karakterek, mint Bergman 30 évvel ezelőtt készített klasszikusának, a Jelenetek egy házasságból című, a konvencionális és kispolgári házasság kudarcáról szóló tévésorozatában. Bergman szerint azonban az Anna nem a sorozat folytatása lesz.

"Szükségem volt két olyan emberre, akiket elég jól ismerek ehhez a filmhez, és Marianne-t és Johant nagyon jól ismerem", mondta Bergman a korábbi film szereplőiről, akiket Liv Ullman és Erland Josephson formáltak meg. "Megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek."

A filmben szerepelni fog Ullman, aki Bergman régi munkatársa és szerelme. A norvég színésznő - aki mellesleg Bergman kilenc gyereke közül az egyiknek az anyja - ma már rendezőként is dolgozik, a debütáló filmje a Faithless volt, amivel nagy elismerést vívott ki. A Faithlessben - amely Bergman életét dolgozza fel, és a rendezőnő írta - Josephson alakította Bergmant.

Az Anna forgatását a tervek szerint jövő év elején kezdik, de Bergman azt mondja, hogy nincs határidőhöz kötve, és még nem tudja, hogy mikor kezdi el forgatni a filmet.

A film ötlete akkor fogant meg benne, amikor a norvég drámaíró, Henrik Ibsen Ghosts című művét fordította. Bergman ígéretet tett, hogy tényleg ez lesz az utolsó filmje.

Korábban:
Főiskolás Bergman-játék