Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fődíjas lett Mundruczó filmje Cottbusban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Immár 11. alkalommal rendeztek fesztivált Cottbusban. A Kelet-Európai Film Fesztiválján október 31. és november 4. között a keleti blokk mozijának kurrens áramlatait tükröző 80 filmmel ismerkedett meg 11.000 néző a német városban.

A fesztivál magyar sikerrel ért véget, a kisjátékfilmek között, mint már sok más filmfesziválon, ezúttal is az Afta bizonyult a legjobbnak. Mundruczó Kornél a fődíjjal együtt 3000 német márkát vihetett haza.

A film, amely egy tinédzser napját követi végig, idén februárban, a Millenniumi 32. Magyar Filmszemlén a kisjátékfilmek között első díjat kapott.

A film azóta több nemzetközi elismerésben részesült: az oberhauseni fesztiválon elnyerte az ARTE-díjat, illetve az ökumenikus zsűri oklevelét, a krakkói filmfesztiválon Ezüst Sárkány-díjjal jutalmazták, Stuttgart-Ludwigsburgban második díjat nyert, a szentpétervári Message to Man elnevezésű fesztiválon pedig megkapta a zsűri diplomáját.

A kelet-európai filmek versenyére több magyar film is meghívást kapott. Mundruczó kisfilmjén kívül a játékfilmek versenyében Incze Ágnes I love Budapest című filmje szerepelt, a Nemzeti sikerek elnevezésű szekcióban Kabay Barna Meseautója, a Spektrum szekcióban pedig Sopsits Árpád Torzók valamint Hajdu Szabolcs Macerás ügyek cimű filmjei szerepeltek.

Korábban:

Öt magyar film a volt keleti blokk fesztiválján

(magyar.film.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről