Whoopi, a humor nagyasszonya

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A díjátadáson az amerikai filmipar nagyságai intéztek kihívást kolléganőjük és a meghívottak rekeszizmai ellen. Skót szoknyás bohózatával nagy sikert aratott például Robin Williams és Billy Crystal párosa. Szinte nincs olyan elismerés a showbusinessben, melyet a két férfi komédiás ne mondhatna magáénak, s 1992-ben éppen a kitüntetettel megosztva kapták meg a legjobb műsorvezető címét.

Whoopi Goldberget nagystílű jelleme, intelligens, mégis közérthető humora a díjalapító Mark Twain méltó utódává teszi, olvasható a Kennedy Center honlapján. A Samuel Clemens néven anyakönyvezett író a humorban rejlő igazságot így határozta meg: "a nevetés támadásának semmi nem tud ellenállni".
A díj odaítéléséről döntő bizottság szerint Goldbergnek minden alakításában - a kabarétól a televíziós képernyőn át a filmvászonig - képes ötvözni a humort és az emberséget, hitelesen eljátszania a karakterek és az érzések teljes skáláját. Az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő Mike Nichols, Steven Spielberg és mások filmjeiben bizonyította, hogy a legnagyobb humoristák mindig az átlagemberben találnak ihletforrást. Goldberg a díj átvételekor a névadónak címezte szavait: "Drága Mister Twainünk fogalmazott a legjobban: a humor az igazság természetének jobbik fele" - idézte a Reuters.