Titanic-ajánló - hétvége

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Patrice Chéreau Intimitása és Az orchidea húsa mellett az Aki szeret engem, vonatra ül-t is műsorára tűzte a Titanic fesztivál: Kossuth mozi, szombat 17.30. (Pótvetítés: 19-én 18.30 -Kossuth)

Jean-Baptiste Emerich, a festő, így nyilatkozik halála előtt: "Aki szeret engem, vonatra ül." És tényleg, sokan felülnek a Limoges-ba tartó vonatra. Mennek a képmutatók, az örökösök, a hivatalos és nemhivatalos családtagok, közeli barátok és távoli ismerősök. Egy hosszú napot töltenek együtt: először idegesek és türelmesek, a vonatút és a lassan beinduló beszélgetés azonban összehozza őket.

Az amerikai rémálom szombat este, 21.15 kezdődik a Toldiban. Adam Simon dokumentumfilmje az 1970-es évek amerikai horrorfilmjeivel foglalkozik. Simon a korszak legismertebb horror-rendezőit intejúvolja meg: George A. Romerót, John Carpentert, Tobe Hoopert és Wes Cravent. A néző újra átélheti a leghíresebb filmjeik ( Az élőhalottak éjszakája, Az ördögűző, A texasi láncfűrészes mészárlás, Halloween - A rémület éjszakája) részleteit. A klasszikusnak számító filmeket a rendezők kommentárjaikkal, társadalmi magyarázataikkal tűzdelik.


Vasárnap A Kis Szenegál, a francia, német, algériai film hősének útját követhetjük, aki elindul Gorée-ból, a rabszolgakereskedelem hajdani központjából, hogy az USA-ban megpróbálja felkutatni őseit, akiket rabszolgának adtak el az Újvilágba több mint kétszáz évvel ezelőtt. Unokaöccse, Hassan, a "Kis Szenegálban" lakik, a Harlem nyugati részén lévő szenegáli kolóniában. Hassan taxisofőrként dolgozik, és barátnőjével, Birammal él, egy afrikai nővel, akinek nagyon modern felfogása van az életről és a szerelemről. Alloune hamar megtanulja, hogy Harlemben a feketék egyáltalán nem egyenlőek, mégsem ijed meg attól, ahogyan az afro-amerikaiak kiközösítik az afrikaiakat. Hosszas keresés után rátalál egy "rokonra", Ida Robinsonra, egy sarki újságosbódé tulajdonosára. Rachid Bouchareb filmje a Toldiban 14.00-kor kezdődik.

A Toldiban vasárnap este a fesztivál két legsikeresebb filmjét: 18.30-kor Jafar Panahi iráni alkotását A kört, 21.15-kor Jean-Pierre Jeunet: Amélie csodálatos életét vetítik.

[origo]