Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Oscar-díj szabályzatának megfelelően országonként egy-egy szakmai bizottság dönt a nevezendő filmről. Arról, hogy a díjért versengő jelöltek közé mely öt film kerülhet be, az Amerikai Filmakadémia tagjai határoznak. A jelöltek listáját 2002. február 12-én hozza nyilvánosságra a testület. A 74. Oscar-díj átadását 2002. március 24-én rendezik.

A hazai zsűrit az idén Barbalics Péter producer, Hirsch Tibor kritikus, esztéta, Janisch Attila rendező, Koltai Lajos operatőr és Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára alkotta. Az öttagú grémium huszonkét film közül választott, azokból, amelyek tavaly novembertől ez év október végéig moziforgalmazásba kerültek, illetve kerülnek. Sopsits Árpád filmjének október 25-én lesz a premierje.

A Torzók története az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején egy vidéki intézetben játszódik, szereplői 6-11 éves gyerekek. A film operatőre Szatmári Péter volt.

Az önéletrajzi ihletésű alkotás a 32. Magyar Filmszemlén rendezői díjat kapott, illetve a filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi epizódszereplőnek járó elismerést Mácsai Pál vehette át. A Torzók szeptember elején megosztott fődíjat nyert a montreali nemzetközi filmfesztiválon, ahol megkapta az úgynevezett
ökumenikus zsűri díját is.

Korábban:

Megosztott fődíj a Torzóknak Montreálban