Titanic-ajánló - ötödik nap

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A vámpír árnyékábanA Titanic ötödik napja rémhétfőnek ígérkezik. Elias Merhige filmje, A vámpír árnyéka Murnau 1922-ben készült Nosferatujának forgatását meséli el. A két filmet időrendi sorrendben nézhetik meg a Titanic látogatói. A Nosferatu 19.00-kor, A vámpír árnyéka pedig 21.25-kor kezdődik a Kossuthban. A rendező kedvenc filmje modern változatának vámpírját, Willem Dafoe Murnaut pedig John Malkovich alakítja.

Mike Figgis - A Las Vegas, végállomás és a tavalyi Titanicon is vetített Júlia kisasszony rendezője - most egy igazi digitális video-kísérletet hozott Hollywoodról. A 19.45-kor a Kossuthban kezdődő Time Code 90 perce valójában 360, mert a négy részre osztott kép négy szálon futó történetet követ forgatókönyv és vágás nélkül. Los Angeles 11.00-től 12.33-ig. A figyelmünket az összekapcsolódó szálak és a hangsáv irányítja.

Time CodeA hollywoodi Red Mullet produkciós irodában egy új filmre készülnek. Az egzekutívok, producerek, rendezők között - Kyle MacLachlan (a Twin Peaks Dale Coopere) Holly Hunter (Crash) - egy autista masszőr ólálkodik, Julian Sands (Szoba kilátással), akinek mindenkihez van egy-két kedves ujjgyakorlata.

Emma (Saffron Burrows) zavarja meg a megbeszéléseket. Válni készül producer férjétől, Alextől (a Trier-filmek Stella Skarsgardja). Közben Lauren (Jeanne Tripplehorn) szerelmesét, Rose-t (Salma Hayek) viszi a szereplőválogatásra.

A színészek improvizálását a négy stáb tizenötször vette fel egyhuzamban minden nap tizenegy órától másfél órán keresztül. Figgis filmtörténetet írt: olyan, mintha négy Dogma-filmet látnánk egyszerre. Ajánlott a filmre társasággal beülni, és a végén összerakni a legapróbb részleteket is.

Ha valaki még ennél is realistább kísérletre vágyik, figyelmébe ajánlhatjuk a 19.45-kor a Kossuthban kezdődő Jégmezők dalnokait. A „dokumentarista musical” egy norvég falu kórusát követi a tengerparttól a munkahelyükig, de akár Oroszországig is. A Jégmezők dalnokai az idei év legnépszerűbb norvég filmje, az elmúlt hónapokban számtalan fesztiválon vetítették hatalmas sikerrel.

[origo]