Náci bűnöst játszik Charlton Heston

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Charlton HestonA 77 éves sztár Mengelét játssza a Papa Rua Alguem 5555 című filmben. A Halál Angyalának is nevezett Josef Mengele, az auschwitzi hóhér története kerül ismét filmvászonra. A film a tömeggyilkos idős napjairól szól, amikor a brazíliai Belemben bújkálva éli a szökött nácik nyugalmas életét. Belemben látogatja meg őt a 35 éves fia, akivel először találkozik, és aki szembesíti a háborús bűneivel.

Az olasz-brazil-magyar koprodukcióban készülő filmet az olasz Egidio Eornico rendezi. A forgatókönyv a német Peter Schneider történelmi regényén alapul, amelyben a szerző Mengele leveleit és naplóit dolgozta fel.

Annak idején Gregory Peck alakította a doktort a Brazíliai fiúk című thrillerben. Az általa megformált figura hozott létre Adolf Hitler génjeiből embriókat, és adta örökbe a világra jött Adolfkákat. A Maraton életre-halálra című filmben pedig Laurence Olivier kegyetlenkedett a Mengeléről mintázott főgonosz szerepében.

Charlton Heston politikai beállítottsága mellett történelmi alakjairól - Mózes, Ben Hur és El Cid - és a Majmok bolygója főhőseként egyaránt híressé vált. Ez utóbbi remake-jében - Thade generális haldokló apjaként - is láthatjuk. Heston több mint 100 filmet forgatott 1941 óta, amikor eljátszotta első szerepét a Peer Gynt című filmben.

Heston 1965-71-ig a színész szakszervezet (SAG) elnöke, 1998 óta pedig az amerikai fegyvertartók egyesületének (National Rifle Association) a vezetője.

[origo]