New Yorkban a Werckmeister harmóniák

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

WerckmeisterA New York-i retrospektív vetítés folytatása a magyar filmrendező nemzetközi bemutatkozássorozatának, amely legújabb filmje, a Werckmeister harmóniák feltűnést keltő cannes-i premierjével vett újabb lendületet.

A következő hónapokban több ország moziforgalmazásban mutat be Tarr-filmeket. Az Egyesült Államokban október 10-től tűzik műsorukra a mozik a Werckmeister harmóniákat, novemberben Japánban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és még ebben az évben Németországban mutatják be a filmet, Franciaországban Tarr legutóbbi filmjén kívül két korábbi műve is mozikba kerül, így a francia közönség láthatja majd a Kárhozatot és a Sátántangót is. A Kárhozat mozibemutatójáról az USA-ban is folynak tárgyalások, Japánban a Kárhozaton kívül a Sátántangó bemutatójáról tárgyalnak, Nagy-Britanniában szintén szó van a Sátántangó forgalmazásáról. Jelenleg tárgyalások folynak Tarr összes filmjének latin-amerikai bemutatójáról is.

Tarr Béla a kilencvenes évek elejétől van jelen a nemzetközi moziprogramban, Hollandiában, Németországban és Olaszországban eddig a Kárhozat és a Sátántangó című filmjeit vetítették. Az Egyesült Államokban 1993-ban mutatkozott be az Őszi almanach című munkájával, s 1997-ben a Sátántangóval.
Mint ismeretes, a Werckmeister harmóniák az idei magyar filmszemlén elnyerte a nagydíjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját.