A hét filmbemutatói

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A majmok bolygója
(The planet of the Apes, színes magyarul beszélő amerikai sci-fi, 119 perc, 2001)

A Pierre Boulle klasszikus regényéből készült szintén klasszikus film remake-je, A majmok bolygója meglepő fordulatokkal és új szereplőkkel gazdagodott. Tim Burton a Batman, az Ollókezű Edward, és az Álmosvölgy legendája rendezője lenyűgöző, az eredetitől eltérő látványvilágú sci-fit készített. Az élethű majommaszkokat Rick Backer, a hatszoros Oscar-díjas maszkmester a színészek,- többek között Tim Roth (Ponyvaregény, Rob Roy) és Helena Bonham Carter (Frankenstein, Harcosok klubja) arcvonásait is felhasználva készítette el.

Mark Wahlberg játssza a főszerepet, aki a történet elején egy majomkísérletet végző űrközpont egyik űrhajósa. Időhurokba kerül, az űrhajója megsérül, így kényszerleszállást kell végrehajtania egy bolygón. Nem sokkal később menekülő emberek között találja magát, akik ellen felfegyverzett, lóháton közlekedő majmok hajtóvadászatot rendeznek. Ebben a különös világban az embert rabszolgasorban tartó, felsőbbrendű majomcivilizáció uralkodik. Leo Davidson kapitány váratlan megjelenése, és a tény, hogy idegenként nem érintik a rendszer elnyomó intézkedései, hőssé avatják a rabszolgák szemében. Személye az első lépés a forradalom felé.

A film magyar honlapja
A film honlapja

Bízd a hackerre!
(Antitrust, színes feliratos amerikai krimi, 115 perc, 2001)

Amerika digitális jövőjének látomását Peter Howitt rendezte. A film a számítógépes világ és a valóság kapcsolatáról szól. A főszereplő fiú, Milo, egy technovarázsló, aki élete legnagyobb részét a komputer előtt tölti. Nagy felfedezés előtt áll: a telefon, a mobil, a televízió és a számítógép összekapcsolásának fejlesztésével foglalkozik. Minden nagyvállalat ezt a technikát keresi. A végső áttöréstől egy visszautasíthatatlan ajánlat tántorítja el. Gary Winston a nagyhatalmú multimilliárdos, szoftverfejlesztő vállalat tulajdonosa, állást ajánl Milónak, aki a pénz és a fejlett technika reményében nem tud nemet mondani. De egy kegyetlen bűntény ráébreszti: a programozás kicsúszott a kezéből.

Moszkva tér
(színes magyar film, 88 perc, 2000)

Gothár Péter Megáll az idője és Buzás Mihály A kis utazása után ismét egy, a szocializmus - utolsó - rendbontó hőseiről szóló, szatirikus film.

1989. április 27-e van, Petya tizennyolcadik szülinapja. A Moszkva téri nagyóra alatt várja barátaival a bulicímeket. Zűrös éjszakának néznek elébe, amit majd másnap árnyalva elmesélhetnek a kevésbé bulizós osztálytársaiknak a gimi fiúvécéjében. A történetben Petya (Karalyos Gábor), Kigler, Royal és Csömör érettségi előtti kalandjait követhetjük nyomon. Miközben Kádár János meghal, és a '45 utáni érettségi tételeket is eltörlik, a fiúk napjai kisebb-nagyobb stiklikkel telnek. Lógás, bolti lopás, éjszakai fürdőzés a Gellértben, vagy a népszerű vonatjegyhamisítás van napirenden, és az első szerelem Zsófi (Balla Eszter) személyében. De ahogy a demagóg Igazgatónő szerepében remeklő Béres Ilona mondja: még a fiatalok előtt áll a nagybetűs élet.

A szereplők nagyrészt amatőrök, de éppen ezért érdekes, friss arcok. A film igazi hátterében a rendező- forgatókönyvíró Török Ferenc, az operatőr Garas Dániel és a díszlettervező Valcz Ferenc állnak, hiszen a Moszkva térben a saját történetüket mesélik el.

A Filmszemle "interneten szavazók közönségdíját" és a zsűri (Incze Ágnes I love Budapestjével) megosztott elsőfilmes díját is a Moszkva tér nyerte. A legjobb epizódszereplő pedig Pápai Erzsi lett, aki Petya nagymamáját játssza a filmben.

A film honlapja