Szagok, illatok - hamarosan a mozikban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hamarosan moziszékekbe szerelhető apró szórófejek segítségével permeteznek különböző, a filmet illusztráló illatokat a nézőtérbe - legalábbis ezt szeretné Georg Frater, a svájci Givaudan illatanyagokat előállító cég vezetője. Az általuk szállítandó szagokhoz és illatokhoz már ki is dolgozták a permetezési technológiát.

A dramaturgiának megfelelő illatok - izzadság, frissen vágott fű, parfüm - 10 percenként váltanák egymást, ugyanis a rövidebb időközönkénti váltakozás összezavarná a nézőket. A különleges adalékhoz héliumot használnának, ami sokkal könnyebb, mint a levegő, így hamar el is illanna - magyarázta Frater a Reuters-nek adott interjújában.

Az ötlet persze elsősorban nem művészeti, hanem üzleti érdekeket szolgál. Az illatozó mozi debütálása is egy üditőital-reklám volt: a nagyfilmet megelőző reklámblokk adott pontján a nézők jellegzetes narancs-illatot érezhettek a levegőben.

Az illat-adagoló műszer a színes nyomtatókhoz hasonló módon működne: néhány patron segítségével keverné ki a különböző illóanyagokat.

A Givaudan nem csak a mozilátogatókat szeretné elárasztani új termékeivel: autóba és lakásba is szerelhető eszközök előállítására is készül. Az ilyen szerkezet tulajdonosa pedig maga programozhatná be, hogy milyen illat fogadja, amikor hazaér.

A mozik szagosítására már több próbálkozás született, de az illat sokáig ott maradt a nézőtéren, így nem érvényesült igazán a találmány. A kimondottan erre a célra készített filmeknek pedig inkább az illatok álltak a középpontjukban, mintsem a lebilincselő cselekmény. Magyarországon a budapesti Toldi mozi vállalkozott illatozó filmek vetítésére, ez azonban néhány vetítés után kudarcba fulladt.