MAGYart - Jancsó Miklós és Szabó István filmjei Párizsban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kéthetes programot szerda este Jancsó Miklós jelenlétében nyitják meg, aki a vetítés után vitaesten találkozik a francia közönséggel. A párizsi mozirajongók ezúttal az 1965-ben készült Szegénylegényeket és a két évvel későbbi Csillagosok, katonákat tekinthetik meg.

A szeptember 12-i közönségfórumon a Csend és kiáltásról (1968), valamint a Még kér a nép (1971) című Jancsó-filmről, az Oscar-díjas Szabó István két filmjéről, az Apáról (1966) és a Redl ezredesről (1985) a 13-i vetítés után rendeznek vitát a Quartier Latin-i moziban.

Műsorra tűzik Jancsó 1998-ban készült Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten és Szabó 1973-as Tűzoltó utca 25. című filmjeit is.

A Le Monde szerdai számában Két modern magyar filmre veszi a Történelmet címen harangozza be a magyar miniretrospektív vendégszereplését. A francia lap felidézi, hogy a két korszakmeghatározó rendező radikálisan új utat nyitott a magyar filmművészetben, új szemlélet, új esztétikai megközelítés mellett kötelezte el magát. Alkotásaik, melyek kivételes sikerrel szerepeltek a nemzetközi versenyeken, ráirányították az érdeklődést a magyar filmművészetre.

Korábban:
MAGYart az Avignoni Fesztiválon
MAGYart: Magyarország a Perigord-i Fesztivál központjában