Indiai filmfesztivál az Örökmozgóban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Gandhi szerepében Ben Kingsley

A szeptember 8-i programban szerepel az indiai eposzon, a Ramayanán alapuló, 1961-ben készült Felirat nélkül című alkotás, amely a jó győzelmét mutatja be a gonosz felett.

A fesztivál keretében láthatják a nézők az 1998-ban készült Train to Pakistan című filmet is, amelynek témája India 1947-es felosztása.

Az indiai filmek seregszemléjén műsorra kerül Richard Attenborough 1982-es Oscar-díjas alkotása, a Gandhi is. Ugyancsak Gandhiról szól egy 1995-ös alkotás, amit szintén bemutatnak az Örökmozgóban. Ugyanebben az évben készült a Sardar című kétrészes politikai dráma, amely szintén szerepel a programban.

Egy mindent elsöprő szerelem történetét nézhetik meg azok, akik beülnek az 1965-ben készült Chemmen című filmre. Istenbe és az újjászületésbe vetett hitet dolgozza fel a hat évvel ezelőtt forgatott Karan Arjun.

A több mint két évtizeddel ezelőtt készült Samskara című művészfilm egy Brahmin pap elméjében lejátszódó konfliktussorozatot dolgoz fel a vallásos kötelezettségek és az emberi viselkedés különbségét ábrázolva.

Az odaadásról és a házasság szépségeiről szól az 1981-ben készült Silsila című film.

A filmfesztivál záró napján vetítik az 1985-ös Janam című önéletrajzi alkotást, amely egy fiatal filmigazgató nehézségeit és értékei elismeréséért vívott harcát mutatja be.

A filmeket magyar szinkrontolmácsolással, illetve angol, vagy francia felirattal vetítik.