A hét filmbemutatói

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Betépve
(Színes, feliratos amerikai krimi)

A Fűbenjáró bűn után ismét egy film, amelynek címe nem hagy kétséget a témája felől. A Betépve főhőse azonban nem kispályás, mint az üvegházában titokban marihuánát termesztő angol háziasszony, hanem igazi nagymenő: George Jung, aki a hetvenes években Hollywood fő kokainszállítója volt. Jung tehát valódi személy, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti, miután a törvény keze lesújtott rá.
Jung (Johnny Depp) a hippi érában érkezett a napfényes Kaliforniába, ahol gyorsan kiszagolta, hogy a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelemben rejlik. Marihuánával kezdte, és nem kellett sok idő, hogy olajozottan működő hálózatot építsen ki. A rendőrségnek sikerült ugyan egy időre kivonni a forgalomból, ám szabadulása után, a bent szerzett kapcsolatait felhasználva, még nagyobb, igaz veszélyesebb üzletbe kezdett: kokaint terített, méghozzá az egyik legrettegettebb kolumbiai drogkartell vezetőjének szolgálatában. Jung nagykanállal ette az életet, kolumbiai felesége (Pénelope Cruz) oldalán a társasági élet központi figurájává vált, nem utolsósorban azért, mert ő látta el egész Hollywoodot a fehér porral. Jung hihetetlen magaslatokra tör, ahonnan törvényszerű a mélybehullás... Ted Demme filmje elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretik a tökéletes korrajzot.

Ajánlat:

Betépve

Liam
(Színes, feliratos angol filmdráma)

A Pop, csajok satöbbi után Stephen Frears brit rendező ismét társadalmi témához nyúlt (mint tette azt az Én szép kis mosodám, Méregzsák, A furgon című alkotásaival): ezúttal a munkanélküliségből adódó szegénység léleknyomorító hatásait mutatja be - a néző pedig nem tehet mást, mint együttérez a szereplőkkel. A harmincas évek gazdasági válságának idején Liverpoolban játszódó filmben egy ír-katolikus család széthullásának lehetünk tanúi a legkisebb gyerek, Liam szemén keresztül. Az apa (Ian Hart) keserűségében, hogy nem kap munkát, a helyzetért a zsidókat és az íreket okolja, tehetetlen dühe még jobban megnehezíti a família amúgy is keserves életét, amelynek terhét csak humorral képesek elviselni... "Nem vagyok sem munkásosztálybeli, sem katolikus, de Jimmy McGovern forgatókönyve felidézte bennem saját gyerekkoromat, amit anyámmal kettesben töltöttem a háború után" - mondja filmjéről Stephen Frears.