A hét filmbemutatói

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Dupla vagy minden
(Színes, feliratos amerikai vígjáték)

A film cselekménye, melyen nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk-e, egy középkorú virágárus, az örök vesztes Joe (Billy Connolly) alakja körül bonyolódik. A széplelkű virágkötő életébe egy nap csúnyán belecsap a ménkű: orvosa agydaganatot diagnosztizál, imádott felesége pedig mással gyakorolja a házasélet akrobatikáját. Joe-t a cimborák próbálják vigasztalni, és rábeszélik, próbálkozzon a lovin. Úgy tűnik, minden megváltozik körülötte, hiszen hatalmas összeget nyer az ügetőn, azonban egyből beleakad Hushba (Sharon Stone), a szerencsejátékos kalandornőbe, akinek hatalmas anyagi tartozása van az alvilág felé. Joe pénzének így hamar lába kél, hősünk személyiségét ismerve pedig nem lesz könnyű feladat visszaszerezni azt. A filmet Stephen Metcalfe rendezte.
A film az IMDb oldalán


Umca, umca Macskazaj

(Színes és fekete-fehér, olasz-német film)

Emir Kusturica dokumentumfilmje saját zenekaráról, a No Smokingról, valamint az egykori Jugoszlávia utolsó húsz évéről. A No Smokingot Nelle Karajilic alapította 1980-ban, hogy "balkáni punk-rock" zenei hagzásba ágyazva adja környezete tudtára a világgal való egyet nem értését. A zenekarhoz egy kisebb kényszerszünet után, 1986-ban két új tag csatlakozott. Egyikük Kusturica, az akkor már ismert rendező volt. Érkezése után még több amatőr felvétel készült a zenekar életéről, melyek nemcsak a koncerteket, hanem a magánéleti epizódokat, veszekedéseket, berúgásokat, sőt a korabeli jugoszláv tévéműsorokat, híradókat is megörökítettek. A film különböző minőségű amatőr felvételei rekonstruálják a történelmi eseményeket is, a dokumentum-képek mellett külön értéket képviselnek a cigány és egyéb balkáni őszenészekkel készült beszélgetések.
A No Smoking hivatalos oldala


Simpatico

(Színes, feliratos amerikai film)

Vincent T. Webb (Nick Nolte) és Lyle Carter (Jeff Bridges) jó barátok voltak, de legfőképp a lovak szeretete tartotta össze őket. Az idő múltával egyikük, Carter sikeres lótenyésztő, földbirtokos és milliomos lett, Vincent viszont századrangú magándetektívként tengődött Los Angelesben. Amikor Carter épp a többszörös díjnyertes telivért, Simpaticot próbálja eladni, fölbukkan a múltból Vincent, és Carter tekintélye számára veszélyes ötlettel áll elő. Annak idején a két barát részt vett egy lóversenycsalásban. A büntetést megúszták, ám ez - bizonyos értelemben - egy ártatlan ember életét követelte. Vincentet azóta is gyötri a bűntudat, és azt ajánlja Carternak, keressék fel a férfit, aki most hamis személyazonossággal él valahol Kentuckyban, és valamilyen módon kárpótolják a múltért. Carter azonban attól fél, hogy, ha kiderül az igazság, romba dől sok év alatt felépített élete. Így Vincent egyedül vág neki az útnak, Carter pedig más módon, pénzzel akarja elhallgattatni az egykor pórul járt férfit. A filmet Matthew Warchus rendezte, a női főszerepet Sharon Stone alakítja.
A film hivatalos oldala