Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A dokumentumfilmek versenyében Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 című alkotása szerepel műsoron. A Nyugattól Keletre elnevezésű versenyen kívüli szekcióba két magyar filmet soroltak be: Gothár Péter Paszportját, illetve Tímár Péter Vakvagányokját. Ebben a részlegben a volt szocialista országok filmeseinek alkotásaiból válogatnak, s minden évben hatalmas az érdeklődés. Az amerikai Variety szaklap által megszervezett szekcióban pedig Incze Ágnes I love Budapest című alkotását tűzték műsorra.

A magyar filmművészet egyébként a nyitóesten is jelen lesz. A rangos vendégek a magyar származású Eva Gardos hollywoodi rendező Amerikai rapszódiáját láthatják majd. Jelen lesz a film főszereplője, Natassja Kinski is, aki Karlovy Varyban fogja ünnepelni 40. születésnapját. A hírek szerint Kinski filmbeli magyar partnere, Bánfalvy Ágnes is ellátogat a fesztiválra.

Kinskin kívül a filmszakma olyan neves személyiségei jelezték részvételi szándékukat a fesztiválon, mint Emil Kusturica, Michael Caine, Ben Kingsley, Julian Sands, vagy Colin Firth. Prágában bejelentették, hogy július 9-től 12-ig Václav Havel államfő és színésznő felesége is a fürdővárosba teszik át székhelyüket.

A nemzetközi zsűri elnöke idén a világhírű lengyel rendező, Krzysztof Zanussi. Ebből az alkalomból legjobb filmjeiből láthatnak majd egy válogatást az érdeklődők.

A fesztivál fődíja, a Kristályglóbusz tavaly óta valójában egy szobrocska, amely egy földgömböt a feje fölé emelő fiatal lányt ábrázol.

A rendezvény idején az egésznapi filmvetítések mellett természetesen gazdag kísérő program is várja a fürdőváros látogatóit: rock-koncertek, képzőművészeti kiállítások, hintós felvonulások, klubtalálkozók és focimérkőzések híres színészek, színésznők, politikusok részvételével.

A tíznapos rendezvény költségei az idén 100 millió koronára rúgnak, ami a fesztivál történetének eddigi legnagyobb összege. A fesztivál iránti érdeklődést mutatja, hogy elővételben több mint 4000 ember váltott bérletet az előadásokra.