A hét filmbemutatói

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A harcos és a hercegnő
(Színes, feliratos német filmdráma)

Az átlag mozinéző igencsak gondban lenne, ha mai német filmeseket kellene felsorolnia. Egyvalaki azért valószínűleg rémlene: az a fickó, aki A lé meg a Lolát csinálta. Tom Tykwernek hívják az úriembert, és előbb említett filmjének meglepetésszerű (világ)sikere óta ő a német mozi nemzetközi nyilvántartásának legfőbb záloga. Nem véletlen hát, hogy A lé... utáni - egyébként sorrendben a hatodik - filmjében a jól bevált receptet alkalmazza újra, csak másképpen: tömény atmoszféra, "rendesen" összekuszált cselekményszálak, ugráló idősíkok, és két kallódó ember. Egyikük, a "hercegnő" ugyanaz, aki Lolát alakította, vagyis az első számú női német mozicsillag, és mellesleg Tykwer barátnője, Franka Potente. Ezúttal Sissiként, egy wuppertali elmegyógyintézet csupaszív, csak a betegeknek élő ápolónőjeként látjuk viszont. A lányt majdnem halálra gázolja egy kamion, de a csodával határos módon megmenekül. Illetve megmenti egy titokzatos férfi, aki amilyen gyorsan ott termett, olyan gyorsan el is tűnik. Sissi mégis beleszeret és elindul, hogy megkeresse...

A harcos...
... és a hercegnő

Érzéki csalódás
(Színes, feliratos amerikai film)

A csapos Randy (Matt Dillon), a jogász Carl (Paul Reiser) és a nyomozó Dehling (John Goodman) ugyanazon az éjszakán, ugyanabban a bárban ugyanavval a nővel találkozik, pedig különböző okokból tartózkodnak a helyszínen. A csapos jelenléte nem meglepő, a jogász sem alakít különösen extrém figurát: szerelmi bánatában iszik a McCool bárban. A nyomozó viszont hivatásból van jelen: egy titakzotas bűntény után kutat a helyszínen. Nem sokára megjelenik egy veszélyes és érzéki nő, Jewel (Liv Tyler) aki mindhármuk éjszakáját felforgatja. A történteket a három férfi különbözőképp látja és meséli el... Ja, a filmben Michael Douglas is fontos szerepet kap, sőt az Érzéki csalódással debütáló, holland-norvég származású Harald Zwart Douglas stúdiójában, a Further Films-ben készíthette el az alkotást.

Érzéki csalódás a hálón

Lara Croft: Tomb Raider
(Színes, szinkronizált amerikai film)

Lara Croft az első virtuális sztár. Akrobatikus ügyességével és csavaros eszével és túlhangsúlyozott testi adottságaival elképráztatta a számítógépes játékok barátait. Népszerűségére jellemző, hogy nem sokkal megjelenése után Lara Croft hasonmásversenyeket rendeztek, és az sem volt kétséges, hogy a filmvászonról is vissza fog köszönni, csak az volt kérdéses, hogy ki lesz a hús-vér megformálója. A színésznők közti versengést Angelina Jolie nyerte, s innentől kezdve el is kezdődhetett a PC-n és Play Station-on játszható program mozifilmre "írása".Az alapszituáció nem sokat változott: Lara a régészlány egy különös óraszerkezetetre bukkan elhunyt, szintén régész papája (a csavar kedvéért Jolie valódi papája, Jon Voigt alakításában) lomjai közt. Az óramű olyan mágikus szerkezet, mellyel meg lehet nyitni a teret és az időt - erre a célra utoljára ötezer évvel ezelőtt használták. Az emberiség sorsát megatározó tetthez azonban nemcsak az óraműre és a ritka bolygókonstellációra van szükség, hanem egy meteorfémből készült háromszög két darabját is össze kell illeszteni. Az egyik darabkáért Larának Kambodzsába, a Táncoló Fény Sírjához, a másikért Szibériába a Tízezer Árnyék Tempomáhozkell sietnie. Az akcióhoz negyvennyolc óra áll rendelkezésére.

Lara Croft: Tomb Raider az UIP-Duna honlapján

Tomb Raider a hálón