Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mindhárom, klasszikus nemzeti toposzt feldolgozó filmet az állami támogatások elosztására létrehozott Magyar Mozgókép Közalapítvány szakmai zsűrijének megkerülésével a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) támogatja, mindhárom film közreműködői, gyártói állami vezetőkhöz közel álló cégek, személyek. Az ebből a tényből táplálkozó szakmai és személyes ellentétek, botrányok legújabb, hivatalos forrásból meg nem erősített fejleménye, hogy a kiugróan magas költségvetésű Hídember március 11-én lemondott vezető producerének, Sipos Kornélnak a filmet legyártó, állami tulajdonban lévő Mafilm Rt. vezérigazgatói posztjáról is távoznia kell.

Hídember - osztrák-magyar állami pénzből?

Bereményi Géza, a Hídember rendezője

A tervek szerint 75 nap alatt, részben eredeti helyszíneken leforgatandó Hídemberhez az NKÖM támogatásán túl is szükség van pénzre. Külföldi pénzre is számítanak még, mondta Bereményi Géza a film rendezője. Tárgyalnak osztrák, német és amerikai forgalmazó cégekkel, két hét múlva kiderül, mekkora támogatást kapnak a partnerektől. Meg nem erősített, szakmabeli forrásból az [origo] úgy értesült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ausztriai látogatásakor megkérte Wolfgang Schüssel osztrák kancellárt, hogy az ORF televízió szálljon be a részben Ausztriában leforgatásra kerülő film elkészítésébe 200 millió forint körüli összeggel.

Még nincsenek szerződések

A magyar filmgyártás történetében példátlanul magas költségvetés felhasználásáról az utóbbi napokban a médiában különböző hírek kaptak szárnyra, melyek szerint a Széchenyit alakító főszereplő, Eperjes Károly, aki Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja, 60 millió, továbbá a forgatási napokon 1-1 millió forintos díjazásban részesül, Bereményi Géza pedig 70 millió forintot kap. Bereményi a híreket egyértelműen cáfolta, és rosszindulatú kacsának minősítette őket. "Még senkinek sincs aláírt szerződése. Két szerződést írtunk alá: a minisztériummal a támogatásról szólót és az alapszerződést, mely a film létrejöttét teszi lehetővé. Ezen kívül írásos megbízással rendelkeznek a részlegvezetők, a mi szerződéseinket csak a jövő héten írják alá." Bereményi az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint még az előző producerrel írt alá egy 25 millió forintról szóló szerződést.

Szakmai nézeteltérések, Sipos lemondása

Bereményi Géza és Can Togay közös forgatókönyvét neves színészek, többek közt Básti Juli, Bács Ferenc, Gáspár Sándor, Cserhalmi György, Andorai Péter közreműködésével tervezik filmre vinni az alkotók. Szomjas szerint a film magas költségvetése több problémát is felvet. "Nem láttuk a forgatókönyvet, de a tervezett díszlet és egyéb szolgáltatások olyan nagyságrendű problémákat vetnek fel, amelyekre a magyar filmgyártás még nincs felkészülve." Ennél többet nem akart mondani a filmről a szakmát képviselő szövetség elnöke, mondott viszont az eredeti producer, Sipos Kornél, a Mafilm jelenlegi igazgatója, aki március 11-én közös megegyezés alapján átadta a vezető produceri tisztséget addigi helyettesének, Hábermann Jenőnek, a FilmArt Kft. vezetőjének. Az ezután módosított szerződést írta alá március végén Hábermann, Bereményi és Várhegyi Attila, az NKÖM politikai államtitkára.

A szakmai nézeteltérésből fakadó személyi probléma odáig fajult, hogy a filmet legyártó, állami intézményként működő Mafilm Rt. élén is bizonytalanná vált Sipos helyzete. Hogy pontosan miért hagyta ott a készülő produkciót, és mennyire látszik komolynak a leváltására tett kezdeményezés, nem tudtuk tőle megkérdezni, mert a héten szabadságot vett ki, s először csak a jövő hét elején fog a nyilvánosság előtt beszélni az ügyről. Helyette Szilágyi Andor nyilatkozott, aki Sipos szabadságát jelzésértékűnek nevezte, a leváltás körüli híreket pedig sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta. A produkciót a költségvetéssel és a gázsikkal kapcsolatos szakmai nézeteltérés miatt hagyta el Sipos még a végleges állami támogatást tartalmazó szerződés aláírása előtt, hogy ezzel biztosítsa a nyugodt, feszültségtől mentes légkört az alkotók számára - tette hozzá a sajtóreferens.

Bánk bán - Önök kérték

Gertrudis szerepében Marton Éva

Nem biztos, hogy elkészül

A stáblista itt is parádésnak ígérkezik: a címszerepre eredetileg Placido Domingót kérték fel, aki azonban elutasította az ajánlatot. A további szerepekben is tekintélyes nevek várhatók: a tervek szerint Marton Éva alakítaná Gertrudist, Rost Andrea Melindát. Az operatőri munkára a magyar származású, Amerikában dolgozó Oscar-díjas Zsigmond Vilmost szeretnék megnyerni a készítők. Az Ezüsthajó Kft. részéről Endrődy Balázs gyártásszervező nyilatkozott az [origo]-nak, aki nem akart részletekkel szolgálni Placido Domingo felkérésének körülményeiről, sőt az előkészület előtt álló film egyéb részleteiről sem. "Még nem kiforrott a kezdeményezés, az sem 100 százalék, hogy egyáltalán lesz belőle film."

Sacra Corona - példa a Gladiátor

A Sacra Corona rendezője, Koltay Gábor

A film részben alig ismert színészekkel - a három viszálykodó unokatestvért Szarvas Attila (László), Horkai Péter (Salamon) és Oberfrank Pál (Géza) alakítja - dolgozik, a nagyobb nevek csak epizódszerepekben tűnnek fel: Franco Nero játssza Gellért püspököt, Tyll Attila a nádorispánt. A Honfoglalást is legyártó Korona Film és a Magyar Televízió közös produkciójának eredményeként egy hatrészes tévéfilmsorozat is készül a játékfilmből. A kíméletlen és véres akciójelenetektől sem mentes fikciós történelmi film alapjául a Rettenthetetlen és a Gladiátor című amerikai filmek világa szolgált - nyilatkozta Koltay egy interjúban. A rendező bízik abban, hogy a film megdönti a Honfoglalás 800 ezres nézettségét. Mint ismeretes, Koltay előző filmjére iskoláscsoportok látogatását szervezték.

A többiek

Géza szerepében Oberfrank Pál

A kormányzatilag nem kiemelt nemzeti-történelmi filmek elkészültéhez egyéb, a három szuperprodukció támogatásához képest nagyságrendekkel kevesebb közpénz megpályázására az NKÖM-en kívül más szerveknél is van lehetőség. Az erre a célra létrehozott, a szakma által is elismert zsűrivel működő Magyar Mozgókép Közalapítvány azonban évente mindösszesen 400, 450 milliót költhet játékfilmekre.

Nagy Mercédesz