Mendes háborús drámát rendez

Vágólapra másolva!
Az Amerikai szépség című filmért a legjobb rendező Oscar-díjával kitüntetett filmes egy öböl-háborús veterán emlékiratai alapján forgatja legújabb filmjét.
Vágólapra másolva!

A Jarhead címmel készülő dráma Anthony Swofford tengerészgyalogos veterán visszaemlékezései alapján készül. A forgatókönyvet az a William Broyles írja, aki korábban a Tom Hanks főszereplésével leforgatott Számkivetett-en is dolgozott. A felvételek ősszel kezdődnek majd.

A forgatókönyvíró saját élményeit is felhasználta. Broyles a vietnami háborúban harcolt a tengerészgyalogság tagjaként. Bár Mendes nem rendelkezik katonai múlttal, a történet annyira megfogta a brit rendezőt, hogy igent mondott a Universal stúdió felkérésére.

"Új vizekre evezek, de az igazat megvallva nem hiszem, hogy ez problémát okoz majd" - nyilatkozta a Varietynek a rendező. "Mielőtt az Amerikai szépség-et készítettem, két napot sem töltöttem el az amerikai kertvárosokban. Akkor is csak a forgatókönyv hangvételére hagyatkoztam, és kihívásnak tekintettem az egészet."

"A Jarhead-ben egyenlő arányban keveredik az őszinteség, a harag, a humor, a líraiság és a közönségesség, valamint a tengerészgyalogosok macho stílusa. A Sivatagi cápák-at leszámítva e felett a háború felett sokan elsiklottak, pedig valójában nagyon sok szállal kapcsolódik azokhoz a történésekhez, amelyek ma mennek végbe a világban."

A stúdió hétszámjegyű összegért vásárolta meg a Jarhead megfilmesítési jogait, s Mendes volt az első választásuk. A rendezőről ismert, hogy viszonylag sok idő telik el két filmje között, ugyanis szereti megválogatni a munkáit.

Sam Mendes, Annette Bening és Kevin Spacey az Amerikai szépség forgatásán

"Sam volt az első, aki szóba került" - mondta Doug Wick, a produceri teendőket ellátó csapat egyik tagja. "Ez a könyv egyéni világot teremt, sajátos hangulata van, és bárhova néz az ember, tele van ellentmondásokkal."

A szereplőválogatás és a forgatási helyszínek felkutatása már elkezdődött, s nagyon valószínű, hogy a Perzsa-öböl térségének délnyugati részén dolgozik majd a stáb, ugyanis itt forgatták a George Clooney, Mark Wahlberg és Ice Cube főszereplésével készült Sivatagi cápák-at is.

A Jarhead érdekében Mendes elhalasztja a Stephen Sondheim Sweeney Todd című musicaljéből forgatott filmjét, valamint a Khaled Hosseini regényére, a The Kite Runner-re épülő alkotását.