Vágólapra másolva!
A Max von Sydow főszereplésével leforgatott kultikus horrorfilm előzményeit bemutató Ördögűző: A kezdet iskolapéldája annak, hogy mennyi bonyodalom léphet fel egy hollywoodi forgatás során.
Vágólapra másolva!

Mint azt korábban az [origo] filmklub is hírül adta, az Ördögűző sorozat hányatott sorsú negyedik epizódjának már csaknem minden részével problémák voltak. Először elhunyt az eredetileg kiszemelt rendező, a Ronin-t is jegyző John Frankenheimer. Ezután a rendezői székbe újonnan kiválasztott Paul Schrader - aki korábban olyan filmek forgatókönyveit írta, mint a Taxisofőr és a Dühöngő bika - által leforgatott filmet a forgalmazó cég nem találta elég véresnek, s ezért be sem mutatta a 13 hét alatt leforgatott alkotást.

Ezalatt a szereplői gárda is alaposan átalakult. Frankenheimer irányítása alatt Liam Neeson alakította volna a Max von Sydow által életre keltett Merrin atya fiatalkori önmagát, azonban a rendező halála után egyeztetési problémák miatt már nem tudott visszatérni a stábhoz.

Helyét a Hullámtörés-ben és a Dogville-ben is szereplő Stellan Skarsgard vette át. A fiatal pap iránt szerelemre gyúló, Afrikában szolgálatot teljesítő nővér, Rachel szerepét a francia Clara Bellarra bízták, azonban az első felvételek után őt egyszerűen kirúgták a projektből. Helyét a Pierce Brosnan első 007-es filmjében, az Aranyszem-ben Bond-lányt játsszó Isabella Scorupco foglalta el.

A forgatókönyvírók is gyorsan cserélődtek. A még 1997-ben megkezdődött munkálatok elején William Wishert, a Terminátor 2 forgatókönyvíróját bízták meg a feladattal. Wisher megírta az előzmények történetét, amely szerint a fiatal Merrin atya a második világháború után Afrikába utazik, ahol szembesül a pokolbéli erőkkel, amelyek egy kisfiúban öltenek testet. A filmstúdió szerint azonban ebből a változatból hiányzott az a fajta lélektani borzalom, amely az eredeti Ördögűző-t híressé tette. Ezért felkérték a New York-i bestselleríró Caleb Carrt, hogy dolgozza át Wisher alkotását. Ezzel a változattal kezdett dolgozni a néhai Frankenheimer, akit hamarosan a már említett Schrader követett a rendezői székben.

Ördögűző: A kezdet - Gabriel Mann és Stelan Skarsgard

Tizenhárom hét elteltével azonban bizonyossá vált, hogy Schradertől is megválik a stáb, s a filmstúdió belefogott, hogy rövid idő alatt találjon egy olyan rendezőt, aki az ő igényeiknek megfelelő filmet tud letenni az asztalra. Így esett a választás a nagy fordulatszámon pörgő akciófilmeket gyártó Renny Harlinra, aki többek között a Még drágább az életed-et és a Cliffhanger-t rendezte. Harlinnek újabb 13 hétre volt szüksége, hogy újraforgassa az Ördögűző: A kezdet-et, amelyben a Schrader-féle változat egyetlen képkockáját sem használta végül.

A 25 millió dolláros költségvetéssel operáló film forgatókönyvét még egyszer átdolgozták. A Wisher és Carr által alkotott változatot Alexi Hawley, a Grimm című film forgatókönyvét is készítő szerző alkotta meg. Harlin egy új vágót is keresett, aki az általa forgatott felvételeket ollózta össze.

Ennek ellenére Schrader neve is ott marad a film stáblistáján, amelyet eredetileg 2003 júliusában terveztek bemutatni.