Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Húsz új magyar film verseng januárban

Vágólapra másolva!
Legalább húsz új játékfilmet vetítenek majd a január 27-én kezdődő 35. Magyar Filmszemlén, amelyen első alkalommal adják át a Magyar Mozgókép Mestere díjat - mondta a Magyar Filmművészek Szövetségének (MFSZ) titkára.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint Filmszemle megnyitóját a Budapest Kongresszusi Központban tartják, a vetítéseknek és a szakmai programoknak ezúttal is a Mammut mozi és a Millenáris Park ad otthont - mondta Hermann Krisztina.

Közlése szerint a játékfilmek nevezése a napokban zárult le, de arról még nem tud pontos adatokkal szolgálni, hány új magyar nagyjátékfilm mutatkozik be a szemlén. A szervezők arra számítanak, hogy legalább húsz új alkotás kerül vászonra a 2004. február 3-ig tartó szemlén - közölte a filmes szövetség titkára.

Hermann Krisztina elmondta, hogy a dokumentum-, illetve a kísérleti és kisjátékfilmes kategóriába november 30-ig lehetett nevezni. A nem fikciós műfajban készült alkotások közül körülbelül 150, a kísérleti alkotások köréből pedig 80 nevezés érkezett. A két kategóriákban szelektáló előzsűrik már elkezdték a válogatást. Hermann Krisztina szerint mellett "folyamatban van a szemle fő zsűrijeinek felkérése is".

Az MTI értesülése szerint a 35. Magyar Filmszemlére játékfilmmel nevezett Fliegauf Benedek (Dealer), Hajdu Szabolcs (Tamara), Jeles András (József és testvérei), Janisch Attila (Másnap - Az Ég, A Por, A Szél és Az Út), Török Ferenc (Szezon), Herendi Gábor (Magyar vándor), Sas Tamás (Apám beájulna), Szabó László (Az ember, aki nappal aludt) és Salamon András (Getno), valamint az elsőfilmes Fischer Gábor (MonteCarlo).

Hiller István kulturális miniszter a Magyar Mozgókép Mestere díj megalapítását október végén jelentette be. A jövő évi filmszemlén első alkalommal kiosztandó elismerést tíz Kossuth-díjas rendező és operatőr veheti át.

Az előző filmszemlének 46.075 nézője volt. A legtöbben, 34 811-en a játékfilmekre voltak kíváncsiak. A dokumentumfilmek valamivel több mint 6000, a kísérleti kisjátékfilmek 2.400, míg az információs filmek 2.800 nézőt vonzottak.

A 34. Magyar Filmszemle versenyprogramjában 22 játékfilm, 21 kísérleti és kisjátékfilm, illetve 37 nem fikciós, azaz dokumentumfilm vett részt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről