A Good bye, Lenin! nyerte az európai filmdíjat

Vágólapra másolva!
A német Good bye, Lenin! című film nyerte az Európai Filmakadémia 2003. évi fődíját, "az európai Oscar-díjat". A legjobb európai színész a zsűri szerint a Good bye, Lenin! főszereplője, Daniel Brühl, a legjobb európai filmszínésznő a brit Charlotte Rampling lett. Az év európai filmrendezőjének a dán Lars von Triert választották a Dogville című filmjéért.
Vágólapra másolva!

A Good bye, Lenin! című német film nyerte el szombaton este Berlinben az Európai Filmakadémia 2003. évi fődíját, a legjobb európai filmnek kijáró kitüntetést. Wolfgang Becker alkotása hat díjat kapott a kiosztható tizenhatból, köztük a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést, és három közönségdíjat.

Német film először nyerte el az 1988-ban alapított európai filmdíjak legrangosabbját, "az európai Oscar-díjat". Az Európai Filmakadémia díjait felváltva osztják ki Berlinben és valamelyik más európai városban. Tavaly Rómában Pedro Almodóvar spanyol rendező Beszélj hozzá! című műve nyerte el a nagydíjat.

Németország az amerikai Oscar-díjért folyó versenybe is benevezte a Good bye, Lenin!-t, melyet hazájában már több mint 6 millióan láttak. A kesernyés vígjáték története szerint egy fiatal fiú mindent megtesz annak érdekében, hogy súlyosan beteg kommunista édesanyja elől - aki kómában vészelte át a rendszerváltozást -eltitkolja a keletnémet szocialista állam felbomlását.

A fiatalembert alakító Daniel Brühl lett az év európai filmszínésze, és a Good bye, Lenin! további három közönségdíja közül is az egyik neki jutott. (A másikat a rendező, Wolfgang Becker, a harmadikat pedig az édesanyát megformáló Katrin Sass kapta.)

Forrás: [origo]
Rampling a Swimming Poolban

Az Európai Filmakadémiából álló zsűri szerint idén legjobb európai filmszínésznő a brit Charlotte Rampling volt, aki Francois Ozon Swimming Pool című krimijében játszott főszerepet. Rampling egy megfáradt angol írónőt alakít a filmben, aki egy dél-franciaországi villába vonul vissza, hogy ott alkotói magányra leljen. Ehelyett azonban különös históriába keveredik.

Az év európai filmrendezője a Lars von Trier lett Dogville című filmjéért. A dán rendező már aratott egyszer az Európai Filmakadémia tagjai körében: 2000-ben a Táncos a sötétben című művéért a legjobb európai filmnek járó díjat kapta meg.

A filmkritikusok európai díjában az olasz Marco Bellocchio részesült Jó napot, éjszaka (Boungiorno, notte) című alkotásáért és egész életművéért. De életműdíjat vehetett át a francia újhullám egyik nagy alakja, Claude Chabrol is, valamint az olasz operatőr, Carlo di Palma. A fiatal felfedezettek kategóriájában az orosz Andrej Zvjagincev nyert, aki már a velencei filmfesztiválon is győzött a Visszatérés című munkájával.