A Titanic nyert a legrosszabbak között

Vágólapra másolva!
A BBC friss felmérése szerint a britek a Titanic című szuperprodukciót tartják minden idők legrosszabb filmjének. Hogy ebben befolyásolta-e őket az angol közszolgáltai médium kritikusa, nem tudni, Jonathan Ross mindenesetre egyetért az eredménnyel.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a britek és az amerikaiak ízlése igencsak eltér a filmek terén. A BBC One's Film 2003 elnevezésű felmérés szerint ugyanis a szigetország lakói azt az alkotást nevezték meg minden idők legrosszabb produkciójának, amit az Amerikai Filmakadémia 11 Oscar-díjjal jutalmazott, a közönség pedig az eddig számolt legnagyobb bevétellel: 1,8 milliárd dollárral.

A Titanic rendezője, James Cameron a BBC díjkiosztó ünnepén nem vette át a neki járó szobrot, mert valószínűleg ezúttal nem süthette volna el híres köszönőbeszédét, melyet az Oscar-ceremónián mondott el. Az ugyanis tartalmazta azt a nem épp szerény kijelentést is, mely szerint ő a világ királya.

A fanyar britek nem hazudtolták meg magukat, és nem győzték gyalázni Cameron életének főművét. A legrosszabb filmeket ünneplő gálaesten például az egyik vendég így nyilatkozott: "Az édesapám 20 perccel a kezdés után elaludt. Szerencsés volt. Engem is csak a horkolása tartott ébren." A film egy másik nagy "tisztelője" még szellemesebben festette le az élményt: "A Titanic elsüllyedt. Ott és akkor. Én megmenteném az életedből azt a három órát."

Jonathan Ross, a ceremónia házigazdája és a BBC filmkritikusa csupán annyit fűzött hozzá a felmérés eredményéhez: "Csak támogatni tudom a nemzetet a döntésében."

A Titanic alkotóit valószínűleg nem rendíti meg a BBC felmérése, hiszen szinte minden hónapban készül olyan kutatás is, melyben a világ legjobb filmjei közé választják. A britek egyébként is elfogultak: minden idők legrosszabb produkciói közé csak amerikai alkotásokat soroltak, egyetlen hazai produkciót sem.

A nagy mestereket azonban nem kímélték: Stanley Kubrick utolsó munkáját, a Tágra zárt szemek-et szintén csapnivalónak ítélték, akárcsak Spielberg Kubricktól megörökölt filmjét, a Mesterséges intelligenciá-t. (Utóbbiról úgy nyilatkoztak, hogy "teljesen mesterséges, de tökéletesen hiányzik belőle az intelligencia".)

Ha brit alkotás nem szerepel is a BBC feketelistáján, a felsorolt alkotások készítésében azért több nagy színészük is részt vett, így például a Titanic egyik főszereplője Kate Winslet volt, a Mesterséges intelligenciá-ban Jude Law játszott, a Pearl Harbour-ban Kate Beckinsale, A bosszúállók-ban pedig Ralph Fiennes.

Az [origo] Filmklub szerkesztőségében végzett közvélemény-kutatás szerint minden idők tíz legrosszabb filmje: 8 mm, Apádra ütök, Blöff, Egymillió dolláros hotel, Ha eljön Joe Black, A klónok támadása, Lóvá tett lovagok, Most már elég! és Szeretni bolondulásig.

A [email protected] e-mail címre írja meg, hogy Ön melyik filmet utálja a legjobban!