Vágólapra másolva!
Ma kezdődik a Londoni Nemzetközi Filmfesztivál, ahol többek közt Meg Ryan nyílt szexjeleneteit, Kitano Takesi formabontó szamurájfilmjét és a Korcs szerelmek rendezőjének újabb brutál útvesztőjét is is megtekinthetjük, de a Rengetegbe igazán Fliegauf Bence fogja bevezetni a briteket. Partnerünk, a filmhu a helyszínen van, és naponta szállítja majd a beszámolókat és az interjúkat.
Vágólapra másolva!

Nem túl kedvező az idei év nemzetközi fesztiválmérlege. Az általános vélemény szerint gyenge évet zár a filmművészet, a kínálat több alkalommal okozott komoly csalódást a nagy filmes rendezvények közönségének. Az év végi fesztiválok, melyek a sok laposabb próbálkozás között megbúvó izgalmasabb mozgóképek közül válogathatnak, mindig javítani tudnak az összképen. Az október 22. és november 6. között megrendezésre kerülő londoni nemzetközi filmfesztivál is elsősorban ezért érdekes, miközben a szervezők külön figyelmet fordítanak arra is, hogy nemzetközi premiereket is műsorra tűzzenek, megteremtve maguknak a lehetőséget, hogy új tehetségeket fedezzenek fel a világ számára.

Az idei fesztivál rendezői névsorát végignézve már nem is tűnik olyan gyengének ez az év, persze a gyengeség mértékét nem a nevek, hanem a filmek határozzák meg. Olyan alkotók, mint Jane Campion (Zongoralecke, Egy hölgy arcképe), Kitano Takesi (Tűzvirágok, Bábok), Bernardo Bertolucci (Az utolsó tangó Párizsban, A kis Buddha, Lopott szépség), Hector Babenco (A pókasszony csókja), John Sayles (Lone Star, Jég hátán, A remény városa) magukért beszélnek, pedig erre sokszor nincs szükség. Idei filmjeik, Kitano legújabb rendezése, a keleti harcművészet képi megjelenítésében formai újításokat foganatosító Zatoichi, Jane Campion nyílt szexjelenetekkel tarkított erotikus thrillere Meg Ryannel a főszerepben, az In the Cut, vagy Hector Babenco többek között a Titanicon is nagy tetszést aratott a Carandiru-ja már önállóan is érdeklődésre tarthat számot.

In the cut - Meg Ryan meglepő információkat kap egy fekete férfitól

Több első filmjével robbantó rendező készült el a mindig kritikus második darabbal. Ilyen Sophia Coppola, aki a The Virgin Suicides után most Lost in Translation című filmjével lesz jelen, vagy a Korcs szerelmekkel egészen Hollywoodig eljutó Alejandro González Inárritu és a 21 grams. De jelen lesznek az elsőfilmesek is, köztük egy magyar, Fliegauf Benedek, a Rengeteg-gel.

A filmhu ismét a helyszínről tudósít, naponta jelentkezik beszámolókkal, interjúkkal és kritikákkal.