Meghalt Luis Bunuel producere

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nyolcvanhat éves korában, párizsi otthonában meghalt Serge Silberman filmproducer, aki a filmtörténet olyan klasszikusaival dolgozott együtt mint, Luis Bunuel vagy Kuroszava Akira.

Silberman 1917. május 1-jén született a lengyelországi Lódzban, a második világháború befejezése után Franciaországba költözött. Produceri pályafutását 1959-ben kezdte Jean-Pierre Melville Gyújtogató Bob című filmjével, majd egy évvel később ő gyártotta Jacques Becker utolsó filmjét, a Lyuk-at, amely ismertté tette nevét a filmvilágban.

1966-ban Greenwich néven saját céget alapított. Sokan a "független producer" prototípusának tartották őt, aki a filmeseket "baráti alapon" választotta ki, és soha nem volt híve a tömegtermelésnek. Ezért is dolgozott viszonylag kevés filmben. A '60-as évek közepétől alakult ki munkakapcsolata az akkor már Franciaországban élő Luis Bunuellel. Együttműködésük és barátságuk a spanyol mester élete végéig tartott. Silberman olyan bunueli remekművek producere volt, mint az Egy szobalány naplója, a Tejút, A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja és A vágy titokzatos tárgya. A rendező utolsó interjújában így nyilatkozott róla: "Megszépítette az életemet, de egyúttal meg is rövidítette azt."

Silbermant hírneve a Távol-Keletre is eljuttatta: 1985-ben Kuroszava Akira Lear király-adaptációját, a Ran-t gondozta, 1986-ban pedig Osima Nagasza Max, szerelmem című filmjének producere lett. Közreműködött a fiatal francia nemzedék egyik jeles alkotója, Jean-Jacques Beneix 1980-as filmjében, a Dívá-ban is.

Serge Silbermant július 28-án a párizsi Pere-Lachaise temetőben helyezik örök nyugalomra.